Reflü İlaçları: En Çok Kullanılan Reflü İlaçları Hakkında Bilgiler

Reflü İlaçları: En Çok Kullanılan Reflü İlaçları Hakkında Bilgiler

Ailenizle birlikte geçirdiğiniz güzel bir bayram yemeği eğer reflünüz varsa sizin için bir işkenceye dönüşebilir. Milyonlarca insanı etkisi altına alan reflü kronik bir hastalık olarak mide asitlerinin yemek borusuna çıkması ve bu bölgede yanma yaratması sonucu oluşur. Reflü ilaçları ile kontrol altına alınabilen hastalık daha çok tüketilen gıdaların ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile tedavi edilebilir.

Antasitler: Reflü tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar arasında yer alan mide asidi giderici antasitler mide asidini kısa zamanda nötralize ederek ağrıların kısa sürede geçirilmesinde etkili. Orta dereceli reflü için tavsiye edilen antasitlerin reflü sonucu mide çeperi ya da yemek borusunda oluşan iltihaplanmaları tedavi edici bir etkisi yok. Ağır bir yemek sonrası oluşan ağrıları azaltmak için antasit kullanabilirsiniz. Ancak ilaç etkisini sistemde kaldığı sürece gösteriyor ve aşırı miktarda tüketimi ishal, kabızlık ve az görülmekle birlikte elektrolit dengesizliğine yol açabiliyor.

Yemek Borusunu Destekleyen İlaçlar: Bismol ve Carafate gibi mide bulantısı, ishal ve gırtlakta oluşan yaraların tedavisinde kullanılan ilaçlar bazı durumlarda reflü tedavisinde de kullanılmakta. Bu ilaçlar yemek borusu üzerinde bir tabaka oluşturarak mideden gelen asitlerin bu yüzeyde tahribat yapmasına engel oluyor. Likit olarak satılan antasitler genel olarak haftada 1-2 kez reflü ağrısı yaşayan hastalara tavsiye edilmekte. Sizin için bu ilacın doğru bir seçim olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.

Gaz İlaçları: Reflü şikayeti olan hastalar ağrıların yaşandığı dönemlerde şişkinlik ve aşırı gazdan şikayetçi olmakta. Gaz giderici pek çok ilacı eczanelerde bulmanız mümkün. Tablet şeklinde satılan bu ilaçlar mide içinde bulunan gaz birikmelerini bölerek vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.

H-2 Reseptör Engelleyiciler: Midede asit oluşumunu engelleyen H-2 Reseptör Blocker antasitten daha uzun dönem etkili olmasına karşın onun kadar kısa sürede etkisini göstermiyor. Bu nedenle yemekten sonra değil yemeklerden en az 30 dakika önce alınması tavsiye ediliyor. H-2 reseptör engelleyiciler hafif ve etkileri ayda 1-2 kez görülen reflü belirtilerini hafifletmek için kullanılıyor.

PPI (Proton Pump Inhibitors): Bu ilaçlar H-2 reseptör engelleyici ilaçlar gibi mide asidi üretimini engellemenin yanı sıra asit nedeniyle zarar gören yemek borusu çeperini de tedavi ediyor. PPI ileri düzeylerde reflüsü olanlarda ve belirtilerin çok sık görüldüğü hastaların tedavisinde kullanılan bir reflü ilacı.

Sonuç olarak reflü ilaçları ağrıların ve belirtilerin sıklığına göre değiştiği için ağrıların hangi durumlardan sonra ve ne sıklıkta oluştuğuna dikkat etmelisiniz. Reflünün ilerlediği durumlarda açıklanamayan kilo kaybı, anemi, yutkunmada zorluk gibi komplikasyonlar yaşanabileceği ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için bu hastalığı dikkate almalısınız.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın