Retinanın Gözden Ayrılması

Retinanın Gözden Ayrılması

Göz yuvarlağının arka kısmını kaplayan, ışığa duyarlı bir zar olan retina, gelen ışığı sinirler vasıtasıyla beyne iletmekten sorumludur. Retinanın gözden ayrılması hastanın ışık patlamaları (flaşlar) görmesine ve görüşün bozulmasına neden olabilir. Farklı nedenlerle oluşabilen bir durum olan retina ayrılması teşhis ve tedavisi için vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir çünkü görüşün tamamen kaybedilmesine varan sonuçlara yol açabilir.

Retinanın Gözden Ayrılmasının Nedenleri

Travmalar: Direk gözü ilgilendiren darbeler, kazalar retinanın gözden ayrılması ile sonuçlanabilir. Bazı durumlarda dolaylı darbeler göz sıvısını hareket ettirerek retinanın ayrılmasına neden olabilir.

Kan şekeri: Kan şekerinin yüksek olması kılcal damaların dokuları yeterli miktarda beslemesine engel olabilir. Bunun bir sonucu olarak pek çok kılcal damara sahip retina kan şekeri yüksekliği nedeniyle göz dokusundan ayrılabilir.

İltihaplı hastalıklar: İltihap retina dokusuna zarar verebilir. Sitomegalovirüs ya da sarkoidoz gibi vücudun çeşitli noktalarında iltihaplanmalara yol açan bazı hastalıklar retinayı da etkileyebilir.

Retinanın Gözden Ayrılmasının Belirtileri

Flaşlar: Görüş alanının kenarlarında parlak flaşlar belirebilir. Bunun nedeni retinada bulunan sinir hücreleri üzerindeki baskıdır. Eğer flaşlar sık meydana geliyorsa bir doktora giderek gerekli testler yaptırılmalıdır. Retina gözden tam olarak ayrılmadan tedavi süreci başlatılabilir.

Lekeler: Görme alanında siyah lekeler oluşabilir. Bu lekeler gözün camsı katmanında bulunan hücrelerdir. Bazen lekeler örümcek ağına benzer şekilde görülebilir. Eğer flaşlarla birlikte bu lekeleri görüyorsanız retina yırtığı olasılığı yüksektir.

Görme alanında değişiklikler: Gözde perde, görüşün azalması retina sorunlarına işaret ediyor olabilir. Görüşü azaltan perde genellikle üst veya yan bölgelerde etkilidir.

Bulanık görüntü: Görmede bozukluklar, bulanık görme.

50 yaşın üzerindeyseniz, ailenizde daha önce retina dekolmanı hikayesi varsa, ileri derecede miyopsanız, katarakt ameliyatı olduysanız risk daha da artmaktadır.

3.00 – 6.00 orta seviye miyop, 6.00 ve üstü ileri derecede miyop olarak sınıflandırılmaktadır.

Şunu unutmamak gerekiyor, retinanın gözden ayrılmasına bağlı görme kaybını engellemek için gerekli en önemli nokta erken teşhis ve muayenedir.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın