Saç Dökülmesinin Belirtileri

Saç Dökülmesinin Belirtileri

Saç dökülmesi için kullanılan tıbbi terim olan alopesi dökülmenin türüne göre farklı şekillerde anılıyor. Tipik kelleşme (androgenetik alopesi) saç dökülmesinin en sık görülen biçimi olarak kadın ve erkeklerin 3’te 1’i etkiliyor. Diğer saç dökülmesi türleri (alopesi areata) genellikle geçicidir ve saçta ve vucudun diğer bölgelerinde görülebilir.

Kalıcı Saç Dökülmesi

Erkek tipi saç dökülmesi 20’li yaşlar gibi erken dönemlerde başlayabilir. Genellikle saç çizgisinin geriye doğru gitmesi ve üst tarafın kelleşmesi olarak görülür. Sonuç olarak sadece saçların üst bögesiyle sınırlı kalabilir ya da tamamen kelliğe kadar ilerleyebilir.

Kadın tipi saç dökülmesi ise genellikle saçın ön, taç bölgesi ve yanlarda zayıflaması olarak görülür. Kadınlarda saç çizgisi yerini korur ve tamamen kelleşme nadir olarak görülür.

Nadir olarak görülen diğer bir saç dökülmesi nedeni ise saç derisinde meydana gelen iltihaplanmalardır. Tıpta sikatrisyel alopesi adı verilen bu tip saç dökülmesi saçın farklı bölgelerinde parçalar halinde oluşabilir ve kalıcıdır.

Geçici Saç Dökülmesi

Geçici saç dökülmesi (Alopesi areata) genellikle saçın bazı bölgelerinde, yuvarlak, bozuk para büyüklüğünde yamalar şeklinde görülür. Saç derisinin geneline yayılması pek sık olan bir durum değildir ancak kaş, kirpik ve sakalı da etkileyebilir. Tüm saç derisinde yaşanan geçici dökülmeye alopesi totalis, tüm vucuttakine ise alopesi universalis denir. Dökülme öncesi bölgede ağrı ve kaşıntı oluşabilir ancak belirtileri genellikle hafiftir.

Telogen effluvium adı verilen diğer bir geçici saç dökülmesi türünde ise saçlar aniden dökülmeye başlar. Bu tip saç dökülmesi çoğunlukla ağır hastalıklardan ve stresten sonra yaşanabilir. Saçlarınızı tararken ya da şampuanlarken avuç dolusu saçın döküldüğünü görebilirsiniz. Bu tip dökülme saçların daha zayıf görünmesine yol açar ancak kelliğe neden olmaz.

Saçlara şekil verirken yaşanan zorlamaya bağlı dökülme türü olan traktion (çekiş) alopesi saçlarını sık örenlerde, sıkı at kuyruğu yapanlarda oluşabilir. Saç köklerinin zorlandığı bölgeye bağlı olarak farklı alanlarda oluşabilir.

Lenfoma ya da kanser tedavisi olarak kemoterapi kullanan hastalarda yaşanan saç dökülmesine Anajen effluvium denir. Terapinin başlagıcında saç kaybı daha yoğundur. Tedavi bittikten sonra saç kökleri tekrar eski sağlığına kavuşur ancak tedavi öncesi kadar sık çıkmaz.

Ani ya da parçalar halinde saç dökülmesi yaşıyorsanız, saçlarınızın normalden fazla döküldüğünü düşünüyorsanız altında yatan sağlık sorununun tespiti için bir doktorla görüşmelisiniz.

Saç dökülmesi için kesin bir çözüm ya da ilaç olmamakla birlikte süreci yavaşlatmak, mevcut saçların sağlığını korumak içinm doktorunuzdan tavsiye alabilir ve evinizde doğal destek yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Saç Sağlığı İçin Ne Yemeli?

Saç sağlığıyla genel sağlığınız için tüketmeniz gereken gıdalar aynı. Yüsek proteinli gıdalar, düşük karbonhidrat ve yağ içeriğine sahip besinler saç sağlığı için tavsiye edilenler. Ayrıca ceviz, yağlı balıklar, kanola yağı ve soyada bulunan omega 3 gibi gerekli yağ asitleri saçların doğal görünümünü korumak için gerekli.

İyi “yağ” olan omega 3 yağ asidi saç sağlığı kadar kalp ve damar sağlığı, beyin fonksiyonları içinde önemli ancak pek çoğumuz bu yağ asidinin bulunduğu gıdaları tüketmediğimiz için eksikliğini çekiyoruz.

Kadınlarda üreme yılları boyunca sık görülen demir eksikliği de saç sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Demir yönünden zengin ıspanak, brokoli tüketmek bu dönemde yaşanabilecek saç kaybı hızını yavaşlatabilir. Demir eksikliği günlük aktiviteleriniz üzerinde bir etki yaratmayacağı için farkedilmesi zor olabilir. Beklemediğiniz ve nedenini bilmediğiniz şekilde saç dökülmesi yaşıyorsanız demir seviyenizi ölçtürebilirsiniz.

B-12 saç sağlığı için gerekli bir vitamin. Gerekli miktarda B12 vitamini alabilmek için yumurta, et ve kümes hayvanlarını beslenme listenize ekleyebilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın