Saçları Besleyen Yağlar

Saçları Besleyen Yağlar

Saçlar için yumurta maskesi, yoğurt maskesi gibi pek çok doğal bakım maskesi var. Bu maskeler hem saçların daha sağlıklı görünmesini hem de saç derisinin yumuşamasını sağlıyor. Bu maskelere ek olarak saçları besleyen doğal yağları kullanabilirsiniz. En kolay bulabileceğiniz yağ zeytinyağı. Zeytinyağını kısık ateşte ılıyıncaya kadar ısıtıp saç derinize masaj yaparak uyguladıktan sonra 15-20 dakika bekletin ve şampuanla yıkayın. Bu basit uygulama saç derinizin yumuşamasını ve saç kökü gözeneklerinin açılmasını sağlayacaktır.

Doğal parlaklığında, hacimli ve sağlıklı saçlar tüm dış görünüşünüzü etkiler. Saç şekliniz ne olursa olsun parlak ve yumuşak görünmesi önemli. Doğal yağların yardımıyla bunu kolayca ve çok ucuza elde etmeniz mümkün. Yukarıda da söylediğimiz gibi zeytinyağı en kolay ulaşabileceğiniz saçı besleyen maske hazırlayabileceğiniz yağ. Bunun dışında susam yağı, fındık yağı ve jojoba yağı kullanabilirsiniz.

Peki hangi saç tipleri hangi yağları kullanmalı? Bu yağların hepsi her saç tipi için faydalı mı? Hangi yağ ne işe yarıyor? İşte saçları besleyen yağlar rehberi…

Argan Yağı: Kuru Saçlar için Mucize

Saç bakımı deyince ilk akla gelen argan yağı, Fas’ın güneybatısında yetişen argan ağaçlarının yemişlerinin çekirdeklerinden elde ediliyor. Boşuna ‘sıvı altın’ diye anılmıyor; ödediğiniz her bir kuruşun hakkını veriyor. Özellikle de kuru, hasar görmüş, kontrol edilemeyen saçları kendine getirmesiyle meşhur…

Argan yağı, bol miktarda E vitamini, omega yağları ve faydalı asitler içeriyor. Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri beslerken saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlıyor. Saçları gürleştiriyor, nemlendiriyor, yumuşatıyor ve güneşten koruyor. Aynı zamanda kimyasal işlemlerin yol açtığı hasarı büyük ölçüde onarıyor; kırıklarla savaşıyor. Argan yağı saç derisini doğru oranda nemlendirerek kepeği de önlüyor.

Nasıl Uygulanır?

Kuru saçlar için banyoya girmeden önce bir miktar argan yağını saç diplerinize yuvarlak hareketlerle yedirin. Ardından saçlarınızı tarayarak yağın tellere de nüfuz etmesini sağlayın. Yaklaşık 30 dakika sonra saçlarınızı yıkayın.

Elektriklenen saçlar için serum olarak kullanın: Saçlarınızı kurutmadan önce birkaç damla argan yağını ellerinizde ovuşturup sürerseniz, fön sırasında daha az elektriklendiklerini göreceksiniz. Argan yağı, saçlar kuruduktan sonra sürüldüğünde de elektriklenmeyi hafifletir.
Saç kreminize damlatacağınız birkaç damla argan yağı, saçlarınızın uçlarını yumuşatacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı: Her Saç Tipine Göre Değil!

Son dönemin en popüler doğal yağlarından biri olan ve ‘mucize’ olarak sunulan hindistan cevizi yağı, içeriğindeki E vitamini, esansiyel yağlar ve proteinler sayesinde saçları derinden beslemeyi, nemlendirmeyi, elektriklenmeyi ve dökülmeyi azaltmayı, ısıdan korumayı ve hatta hızla uzatmayı vaat ediyor. Aynı zamanda antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri ile kepek ve enfeksiyonla da savaşıyor. Saç köklerine diğer bütün yağlardan daha hızlı nüfuz ederek bu etkileri jet hızıyla gösteriyor.

Dikkat: Ancak hindistan cevizi yağı ile ilgili gözardı edilen gerçek şu ki, her saç tipine uygun değil… Birçok kişi, hindistan cevizi yağı ile bakım yaptıktan sonra saçlarının avuç avuç döküldüğünden ve kuruduğundan şikâyet edebiliyor. Özellikle de saçlarınızda protein eksikliği gibi bir şikâyetiniz yoksa, protein içerikli şampuanlar kullanıyorsanız, hindistan cevizinin içindeki proteinler ağır gelebiliyor ve dökülmeye sebep olabiliyor.

Nasıl Uygulanır?

Hindistan cevizi yağı belirli bir ısının altında katıdır; dolayısıyla saçlara sürülmeden önce eritilmesi gerekir. Haftada bir, zeytinyağı ya da badem yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırıp saçlarınıza sürebilirsiniz. Saç deriniz kuruysa, bu bölgeye de uygulayabilirsiniz. Yarım saat bekledikten sonra doğal bir şampuanla durulayın.

Jojoba Yağı: Her Saç Tipini Besler

Bol miktarda A, E ve D vitaminleri içeren jojoba yağı saç köklerini derinin altına nüfuz ederek besliyor, saç tellerindeki hasarı onarıyor ve yeni, sağlıklı saçlar çıkarıyor. Bu nedenle yüzlerce yıldır, saçları gürleştirmek ve sağlıklı uzama sağlamak için kullanılıyor. Saç derisinin salgıladığı doğal sebum yağına benzer içeriği sayesinde sebum dengesini düzenliyor, böylece kepek ve kuru saç derisi gibi sorunları da çözüyor. En önemlisi, her saç tipi için öneriliyor.

Nasıl Uygulanır?

Diğer yağların aksine, jojoba yağının bir başka taşıyıcı yağ ile uygulanması gerekmiyor. Jojoba yağını saç derinize uygulayıp en az 30 dakika bekletebilirsiniz. Saç kreminize birkaç damla karıştırabileceğiniz gibi, banyodan sonra saçlarınızın sadece uçlarına da sürebilirsiniz. Kokusundan hoşlanmıyorsanız, birkaç damla lavanta yağı eklemeyi deneyin.

Baobab Yağı: Argan ile Yarışır!

Evet, ülkemizde pek yaygın kullanılmıyor ve biraz maliyetli… Fakat baobab yağı, cilt ve saçlardaki anti-aging ve nemlendirme etkisiyle, neredeyse argan yağı ile yarışıyor. Saçları derinden nemlendirmek ve beslemek için özellikle faydalı olan bir dizi asiti içeriyor. A, D, E ve F vitaminleri (linoleik asit) açısından bir depo sayılıyor. Baobab yağı bu sayede hücre yenilenmesini destekliyor, saçların esnekliğini artırıyor ve daha hızlı uzamalarını sağlıyor.

Nasıl Uygulanır?

Mat ve kuru saçları kendine getirmek için birer yemek kaşığı baobab yağı ile jojoba yağını karıştırın; 10 damla lavanta yağı ekleyin. Bu karışımı benmari yöntemiyle ısıtıp saç diplerine masaj yapın. Saçlarınızı sıcak bir havlu ile sarın veya havluyu saç kurutma makinesiyle biraz ısıtın. Havlu soğuduktan sonra saçlarınızı yıkayın.

Alternatif olarak, Saç kreminize birkaç damla baobab yağı damlatabilirsiniz.

Bu yağı saç derisindeki sorunlar için kullanıyorsanız, rahatlatıcı bir krem hazırlayabilirsiniz: Bir yemek kaşığı baobab yağı, iki yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ve beş damla nane yağını bir kapta yaklaşık bir dakika boyu çırpın. Kremamsı bir kıvam elde ettiğinizde, karışımı saç derinize uygulayın ve 30 dakika bekletin.

Hint Yağı: Sağlıklı Saç Uzatmanın İlk Şartı

Binlerce yıldır saç bakımı için kullanılan Hint yağı E vitamini, mineral, protein ve antioksidan özelliği ile saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar; saç tellerindeki keratini destekleyerek saçların güçlenmesini sağlar. Böylece dökülmeyi önler, saçı nemlendirerek kırıkların önüne geçer. Aynı zamanda antifungal özellikleri ile kepekle de savaşır.

Nasıl Uygulanır?

Hint yağı koyu kıvamı nedeniyle zeytinyağı, susam yağı veya badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılıp benmari yoluyla eritilerek kullanılır. Bu karışımı saç derisine masajla yedirip mümkünse bir gece bekletebilirsiniz.

Susam Yağı: Erken Beyazlamaya Son

Genellikle Hint yağı ile karıştırılarak kullanılması önerilen susam yağı, saç bakımı açısından bir başka cevher. Saç köklerini güçlendiriyor, derisini nemlendiriyor, yıpranmış saçları canlandırıyor, kepeğe son veriyor, saç derisi enfeksiyonlarını iyileştiriyor. Susam yağının en meşhur olan özelliği ise erken beyazlamayı engellemesi.

Macadamia Yağı: Aşırı Derecede Hasar Görmüş Saçları Canlandırır

Yemişlerin yağları genellikle çok yoğun olur ve macadamia yağı da bu anlamda en öne çıkan ürünlerden biridir. Çok kuru, kimyasal işlemden hasar görmüş saçlarda haftada bir kullanılması önerilir. Yıpranmış saçları derinden besler, onarır ve güçlendirir. Yaşlanmaya bağlı saç dökülmesini de azaltır.

Nasıl Uygulanır?

Macadamia yağını kuruluk şikâyeti olan saç derisine ve saçlara iyice yedirip yarım saat bekleyin.

Sızma Zeytinyağı: Doğal Parlaklık

Yemeklerinizde kullandığınız zeytinyağı saçlar için de son derece besleyici bir içeriğe sahiptir. Saç derisini daha sağlıklı hale getirir, kan dolaşımı hızlandırır, bakterilerle savaşır, saçları ısıdan korur ve kırık uçların belirginliğini azaltır.

Nasıl Uygulanır?

Haftada bir defa, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını kuru ya da nemli saçlarınıza yedirin. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra yıkayın. Zeytinyağını saç bakımında diğer doğal yağlar için bir taşıyıcı yağ olarak da kullanabilirsiniz.

Avokado Yağı: Güçlü Saçlar

Avokadonun kendisi gibi yağı da saçlar için son derece yararlıdır. Avokado yağı sağlıklı yağlar, amino asitler, A, D, E ve B6 vitaminleri içerir. İçindeki proteinler saç tellerinin dış çeperindeki hasarı onarır, en zor durumdaki saç köklerine bile nüfuz eder; kırılma ve elektriklenmeyi önler.

Nasıl Uygulanır?

İki-üç kaşık avokado yağını bir çay kaşığı organik bal ve bir yumurtanın beyazı ile karıştırın. Nemli saçlarınıza iyice yedirip 20 dakika kadar bekletin. Duruladığınızda, parıl parıl parlayan ve güçlendiği uzaktan bile belli olan hacimli saçlarla karşılaşacaksınız.

Çay Ağacı Yağı: Derin Temizlik

Saç köklerinizin biraz hava alması, uzun zamandır sık sık uyguladığınız bakımların ve kullandığınız ürünlerin kalıntılarının temizlenmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Çay ağacı yağı saç derinizdeki gözenekleri açar; kan dolaşımını hızlandırır. Antibakteriyel özelliği sayesinde kepekle savaşır. Aynı zamanda, çocuklarda bitlenmenin önüne geçmek için de faydalıdır.

Nasıl Uygulanır?

Birkaç damla çay ağacı yağını şampuanınıza karıştırıp haftada bir kullanabilirsiniz.

Badem Yağı: Her Derde Deva

Kabuklu yemiş yağlarının en hafif olanlarından biri ama çözmediği sorun yok. Badem yağı, antioksidanlar, E vitamini, sağlıklı yağlar, protein ve magnezyum içeriyor. Bu sayede saç tellerini güçlendiriyor, uzamayı hızlandırıyor, kırıkları engelliyor. Saç derisine uygulandığında enflamasyon, kızarıklık ve kepeğe son veriyor.

Nar Çekirdeği Yağı: Dolgunlaştırıcı Etki

İnce telli ve dökülen saçlarda mucize yaratan yağlardan biri de nar çekirdeği yağı… Saçları dolgunlaştıran ve canlandıran punicic asitten bol miktarda içeriyor. Saç tellerini kimyasalların ve çevrenin zararlı etkilerinden koruyor.

Fiyatı biraz cep yaksa da, çok koyu bir kıvamı var. Dolayısıyla daha uzun süreler kullanmak için zeytinyağı ile karıştırabilirsiniz.

Biberiye Yağı: Saç Telleriniz Kalınlaşsın

Biberiye yağı, binlerce yıldır incelen ve kolay kırılan saçlar için çözüm olarak kullanılıyor. Aynı zamanda, erken beyazlamayı engellediği yönünde bilimsel kanıtlar da mevcut.

Peki, biberiye yağı ince telli saçlar için neden bu kadar yararlı? İncelen saç telleri daha fazla kir ve toksin tutmaya meyillidir. Biberiye yağı ise saçları öncelikle derinden temizler. Ardından da, içeriğindeki B vitamini, demir ve kalsiyum sayesinde besler.
Biberiye yağı saçlara, zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile uygulanmalıdır.

Marula Yağı: Tatilde Yanınızdan Ayırmayın

Argan veya macadamia yağının kokusunu ağır buluyorsanız, marula yağı daha meyveli bir aromaya sahip. C vitamini deposu olarak saçları besleyen marula yağı özellikle tatillerde işe yarıyor. Zira saçları güneş yüzünden kurumaktan koruyor.

Saçlarıma Hangi Yağı Kullanmalıyım?

  • Saç bakım yağlarının her biri sayısız fayda sağlıyor ama hepsi her saça uygun değil. Yani, bir yağ popüler oldu diye size illa ki iyi gelecek diye bir kaide yok. Saçlarınıza kulak verin, düzenli kullanıma rağmen istediğiniz sonucu elde edemezseniz bir başla yağı deneyin.
  • Satın aldığınız ürünün organik olduğundan emin olun. Etiketi dikkatli okuyun, katkı maddesi içerip içermediğini kontrol edin.
  • Saç yağlarının haliyle yağlı olduğunu unutmayın; kendinizi kaybedip saç derinize litrelerce yağı boca etmeyin. Aşırı miktarlarda kullanım saçlarınızın yıkamadan sonra da yağlı görünmesine sebep olabilir. En önemlisi, saç köklerini tıkayarak uzun vadede dökülmeye yol açabilir.
  • Saç yağlarının faydalarını bir gecede görmeyi beklemeyin; en az bir ay sabırla ve düzenli olarak bakım yapın.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın