sakal-balsami-nedir

Sakal Balsamı Nedir, Ne İşe Yarar?

Fark etmediyseniz biz söyleyelim: Sakallar son yıllarda altın çağını yaşıyor! İş ya da başka sebepler nedeniyle kesmek zorunda olmayan hemen her kesimden erkek, sakallarını kendi stiline göre uzatıyor. Ancak sakal uzatmak öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değil. Belirli bir süre tıraş olmayınca sakallarınız belli bir boyu geçti diye sakal uzatmış sayılmıyorsunuz! Zira tıpkı saçlar gibi sakallar da düzenli bakım ister. Kaliteli bir sakal balsamı da işte bu düzenli bakımın en önemli gerekliliklerinden biridir. Peki sakal balsamı nedir? İçeriğinde vardır? Yurtdışında son derece yaygın olarak kullanılan sakal balsamı ne işe yarar?

Sakal Balsamı Ne İşe Yarar?

Sakal balsamı en basit tanımıyla, sakallarınızı nemlendiren, yatıştıran, yumuşatan ve şekillendirmeye yardımcı olan, yani uzun vadeli bakım yapan bir kremdir. Sakal balsamı doğru ve düzenli kullanılması halinde sakalınızı kısa sürede yumuşatır; sağlıklı, dolgun, güçlü ve parlak görünmesini sağlar. Daha hızlı uzamasının da önünü açar.
Sakal balsamı, sakallarınız bir miktar uzadıktan sonra bakım rutininize almanız gereken bir üründür. Yüzde 100 doğal bir balsam kullanıyorsanız da durulama gerektirmez.

Sakal Balsamının İçinde Ne Var?

İyi bir sakal balsamının içeriğindeki tüm maddeler doğal olmalıdır. Sakal balsamı satın alırken içinde maddeleri dikkatle incelemeniz, alerjiniz olabilecek yağlardan kaçınmanız ve tamamen doğal olan ürünlere yönelmeniz önerilir.

Sakal balsamı esasında dört ana maddeden yapılır: Besleyici yağlar, koku veren (esansiyel) yağlar, krem etkisi sağlayan yağlar ve tutuş sağlayan, şekillendirici maddeler. Bu ana maddeler üründen ürüne değişiklik gösterebilir.

Besleyici Yağlar: Sakal balsamlarında, saç bakımında da önemli rol oynayan bir dizi yağ kullanılır. Bunların en popüler olanları argan, jojoba, badem ve üzüm çekirdeği yağıdır. Bu yağlar sakalınızı besler, nemlendirir, kırılmaları önler ve yumuşatır. Aynı zamanda, cildi hassas olan kişilerde sakal diplerini rahatlatır.

Koku Veren Yağlar: Sakal balsamları farklı esansiyel yağlar da içerir. Bu yağlar koku vermenin yanı sıra besleyici özellikler taşıyabilir, sivilce önleyen antiseptik yağlar da olabilir.

Sakal balsamlarında en yaygın kullanılan esansiyel yağlar şöyledir: Lavanta, bergamot, karanfil, çay ağacı, sandal ve sedir ağacı yağı. Sakal balsamınızın hangi kokuya sahip olacağına karar verirken, bu kokuyu veren yağın kıllar ve cilt üzerindeki etkisini de gözetmeniz daha faydalı olacaktır.

Bazı sakal balsamları ilk sürüşte güçlü bir kokuya sahip olsa da, esansiyel yağlar uçucudur. Dolayısıyla, sabah evden buram buram bergamot kokarak çıksanız bile, öğle saatlerinde bu kokunun azalacağını unutmayın.

Satın aldığınız balsamın kokusunun yüzde 100 doğal yağlardan geldiğinden de emin olun. Zira bazı ürünlerde koku unsuru parfüm gibi doğal olmayan yollarla sağlanabiliyor.

Krem Etkisi Veren Yağlar: Sakal balsamının kolay sürülmesini, sakala yedirebilmesini sağlayan yağlardır. Üreticiden üreticiye değişse de, en yaygın kullanılanları shea (karite) ve kakao yağlarıdır. Bu yağlar aynı zamanda nemlendirme özelliği de taşır.

Eğer vegansanız, sakal balsamında bu amaçla hangi yağın kullanıldığına dikkat edin. Zira özellikle yurt dışında satılan balsamlarda krem etkisi veren yağ olarak, bir devekuşu türü olan emunun yağı kullanılabiliyor.

Tutucu/Şekillendirici Madde: Sakal balsamına kendine özgü kıvamını veren madde genellikle balmumudur. Balmumu balsamın şekillendirici gibi kullanılmasını da sağlayan maddedir. Aynı zamanda cildinize de faydalıdır, bir koruyucu görevi görür.

Balmumunun sakal balsamında kullanılmasının ana sebebi, bütün diğer maddeleri belirli bir kıvam sağlayarak birarada tutmasıdır. Bazı doğal olmayan sakal balsamlarında kıvam kazandırmak için balmumu yerine petrol jelatini bulunur. Bu ürünlerden kaçınmanız tavsiye edilir.

Sakal Balsamı Nasıl Kullanılır?

Sakal balsamından en iyi sonuçları elde etmek için öncelikle temiz ve kuru sakala uygulamalısınız. Balsamdan bozuk para büyüklüğünde bir miktar alıp ellerinizi birbirine sürterek avuç içinde eritin. Ardından, önce boyundan yukarıya doğru, sonra da ters yönde olmak üzere sakalınıza tel tel yedirin. Sakalınızı kökten besleyebilmek için balsamı diplere masaj yaparak yedirmeyi ihmal etmeyin. Bıyıklarınıza da aynı işlemi uygulamayı unutmayın. Balsamı sürdükten sonra sakalınızı tarakla şekillendirebilirsiniz.

Sakal Balsamını Durulamak Şart Mı?

Tamamen doğal yağlardan oluşan bir sakal balsamı kullanıyorsanız, sakalınızı sadece balsamı çıkarmak için yıkamanıza gerek yoktur. Örneğin, shea yağı veya balmumu içeren bir sakal balsamı kullanıyorsanız, bir sonraki yıkamaya kadar durulamanıza gerek yoktur. Ancak petrol jelatini (vazelin) içeren bazlı sakal balsamlarını, sakallarınıza zarar vermemek için her gece yıkamanız önerilir.

Sakal Balsamı Aynı Zamanda Bir Şekillendirici Midir?

Esasında sakal balsamının ana amacı sakalı şekillendirmek değil, beslemek ve nemlendirerek yumuşatmaktır. Fakat balmumu içeren balsamlar, belirli bir uzunluğu geçmiş sakallarda hafif veya orta güçte bir tutuş sağlayabilir.

Dolayısıyla, eğer sakalınıza çılgın veya zorlu bir şekil vermeyi amaçlamıyorsanız, sakal balsamını şekillendirici olarak kullanabilirsiniz. Bir balsamın içeriğinde ne kadar çok balmumu varsa, şekillendirici etkisi o kadar yüksektir.

Sakal Yağı ile Sakal Balsamının Farkı Ne?

Sakal bakımı konusunda popüler olan bir diğer yöntem de sakal yağları kullanmak. Ancak sakal yağı ile sakal balsamını birbirinin muadili olarak görmek yanlıştır; biri diğerinin yaptığını yapamaz. Sakal yağı ile balsamı farklı amaçlarla, farklı dönemlerde ve farklı şekillerde kullanılır.

Sakal yağları, sakal uzatma sürecinin özellikle ilk haftalarında kaşıntıya karşı yararlıdır. Bu dönemde cildi rahatlatılması için kullanılır. Şekillendirici bir etkisi yoktur. Sakal uzadıktan sonra da rutin bakımın parçası olmalıdır. Birçok sakal yağının uygulandıktan sonra durulanması da gerekir.

Sakal balsamı ise sakallar belirli bir uzunluğu geçtikten sonra devreye sokulur. İnatçı ve başına buyruk kılların kontrol altına alınmasını sağlar. Sakalı zaman içinde yumuşatır ve evcilleştirir. İçeriğindeki balmumu oranına bağlı olmakla beraber, şekillendirici görevi de görebilir.

Bakımlı Sakallar İçin Ne Yapmalı?

Sakal bırakmanın ve uzatmanın en önemli inceliği, düzenli bakım yapmaktır. Çevrenizden ‘Mağara adamı gibi olmuşsun’ tepkisini almak istemiyorsanız, düzenli olarak uygulamanız gereken bazı bakım rutinleri olduğunu unutmayın.

  • Sabırlı Olun: Sakal bırakmaya ilk karar verdiğinizde, öncelikle sabırlı olmalısınız. Sakalınıza dört ila altı hafta hiç dokunmayın, inceltme ve tıraş olma dürtüsüne karşı koyun. Böylece sakallarınız eşit olarak uzama şansını bulacak ve size de şekil vermek için manevra alanı kazandıracaktır.
  • Kaşıntıyı Görmezden Gelin: Uzatma kararını ilk verdiğiniz günlerde dayanılmaz bir kaşıntı hissetmeyi de göze almış oldunuz. Fakat merak etmeyin, bu süreç çok uzun sürmeyecek. Kaşıntı aşaması geçene kadar cildinizi doğal yağlarla rahatlatabilirsiniz. Böylece sakal köklerini de beslemiş olursunuz.
  • Yüz Şeklinize Göre Şekil Verin: İyi görünen her sakalın arkasında, doğru ellerde doğru olarak uygulanmış bir şekillendirme hilesi vardır. İlk aydan sonra artık nihai stilinizi belirleyebilirsiniz. Bu kararı, yüzünüzün şeklini ve saç stilinizi göz önünde bulundurarak vermeyi unutmayın. Berbere gittiğinizde, yanınızda beğendiğiniz birkaç fotoğraf da götürebilirsiniz.
  • Doğru Zamanda Müdahale Edin: Sakalınızı sonsuza kadar uzatmaya karar verseniz bile ara ara kısaltmanız gerekir. Bunun için kaliteli jiletler ve cihazlar kullanın.
  • Düzenli Olarak Yıkayın: Güzel görünen bir sakal mutlaka temizdir. Özellikle de ilk uzatma aşamasında sakallarınızı düzenli olarak yıkayıp kurutmanız gerekir.
  • Bakım Yapın: Sert sakalları hem yumuşatmak hem de kontrol altına almak için sakal yağları ve balsamla düzenli bakım yapın.
  • Kontrol Altında Tutun: Başına buyruk kılları doğru yöne çevirmek ve dağınık bir görüntüden kurtulmak için sakalınızı eğitmeniz gerekir. Sakallar için özel olarak üretilen taraklardan kullanabilirsiniz.
  • Bıyığı Unutmayın: Sakal uzatmak genellikle eş zamanlı olarak bıyık bırakmak anlamına gelir. Sakallarınıza gösterdiğiniz özeni bıyıklarınızdan eksik etmeyin.
  • Besleyin: Sakalların da saçlar gibi beslenmesi önemlidir. B vitamini açısından zengin besinler tüketmeniz, sakallarınızın da daha sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.
Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın