Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı

Bir diğer adı pelargonium olan sardunya bitkisi balkonda ya da bahçe de yetiştirilen bitkiler arasında en gözdelerdendir. Bu bitkiler nerdeyse tüm mevsimlerde (çok sert kış ayları hariç) çiçek verebilirler ve üç mevsim boyunca ayakta kalabilirler. Sardunya bakımı diğer çiçeklere göre daha kolaydır ve daha az emek gerektirir. Yine de bu bitki eğer ki çetin kış şartlarına sahip bir bölgede yetişiyor ise düzgün bir bakıma ihtiyaç duyacaktır, aksi takdirde kısa sürede canlılığını kaybeder. Sardunya bitkileri az derecede soğuk olan hava şartlarında yaşayabilirler ama eğer ortama dondurucu soğuklar hakim ise onlarla yeterli derecede ilgilenmediğiniz anda ölürler. Bu bitkiler için kış bakımı uygulamak son derece basittir ve bitkinizin kışı geçirmesi için üç ayrı yol vardır. Şimdi sardunyanın kış bakımı için kullanabileceğiniz üç ayrı bakım metoduna bir göz atalım.

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı – Kesim

Sardunya bitkileri için mevcut olan üç adet kış bakımından biri kesme metodudur. Bu metod, bitkinizin kışı atlatmasını sağlayacak kolay bir metoddur. Tek yapmanız gereken kış vakti bitkinizin donmasına neden olmadan sardunyaların 8 ila 10 santim uzunluğuna erişmiş kesilecek boydaki dallarından kurtulmanızdır. En sağlıklı olan gövde dalını kesmeniz gerekir ve kestiğiniz yerin yaklaşık 5 santime kadar üstünde kalan tüm yapraklardan da kurtulmanız gerekir. Köklerin hızlı gelişmesini istiyorsanız bitki besini ya da gübre kullanabilirsiniz. Dal iyice kurutulmuş bir toprağa dikilmelidir.

Dalı toprağın yaklaşık 5 santim derinliğe kadar saplayın ve düzenli olarak su verin. Daha sonra bitkiyi diktiğiniz saksıyı evinizde güneş ışığını direk almayan yani günün yarısı gölgede kalan bir bölgesine yerleştirin. İki ila altı hafta sonra kesilen yerler kök salmış olacaktır. Eğer dilerseniz sonradan kök salan bu gövdeleri ayrı saksılara alabilirsiniz. Dışarıda havalar ısındığı zaman ise bitkilerinizi açık havada büyütmeye devam edebilirsiniz.

Sardunya Bitkisi Kış Bakımı – Dikili Bitkiler

Eğer sardunya bitkilerini saksıda yetiştirmeyi tercih ediyorsanız ve bu saksılar dış ortamda ise öncelikle onları içeri alanlara taşımanız gerekir. Sardunyalarınızı yaklaşık olarak yarı boyuna kadar budamanız şart. Bu onlar için çok büyük bir kayıp olmayacaktır, hatta bir sonraki mevsime daha hızlı uzayarak tekrar büyüyeceklerdir. Bitkinizi evin sıcak bir kısmına yerleştirmeye özen gösterin, bu kısım güneş alan bir pencere kenarı ya da yapay ışığın altında duran bir masa olabilir. Ne zaman ki bitki toprağı kurudu, o zaman bitkiyi sulayın. İç mekanınızda yeterince yer yoksa jelatin bir poşet üzerine bitkinin hava almasını sağlayacak kadar birkaç delik açarak bitkinin üzerine geçirin. Bu bitkinin donmasını engelleyecektir.

Sardunya Bitkisi İçin Kış Bakımı – Kökleri Çıkarmak

Kökleri çıkarma metodu sardunya bitkileri için kışın kullanılan metotlardan en yaygın olanıdır diyebiliriz. Sardunyalarınızı toprağından söküp çıkarmanız ve etrafında kalan toprakları nazik bir biçimde bir güzel silkeleyip temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bitkilerinizi yukardan aşağı olacak şekilde serin ve kuru bir ortama asmalısınız. Örneğin ılık ve rutubetli bir havaya sahip olan bodrum katınız sardunyalarınızı kışın bu şekilde muhafaza etmek için ideal bir mekândır. Bitki köklerinin nemli ve serin kalmasını sağlamak için 1 ila 2 saate kadar suda tutmanız gerekmektedir.

Eğer kökler kurursa bitkiniz canlılığını kaybeder. Köklerin bir kısmı topraktan ayrıldığında yapılan temizleme işleminde ya da daha sonra herhangi bir şekilde düştüyse bunun için endişe etmeniz gerekmez. İlkbahar geldiği zaman bitkiyi budamanız ve dışarıda toprağa ya da bir saksıya dikmeniz gerekecektir. Düzenli bir biçimde suladığınız takdirde canlı ve yeşil yaprakların ve dalların çıktığını görebilirsiniz.

Evin içinde kuruyan ve dökülen yaprakların yaratacağı karışıklığı istemiyorsanız da, kağıt çantası adı verilen metodu deneyebilirsiniz. Sardunyalarınızı yine toprağından söküp çıkarmanız ve etrafında kalan toprakları nazik bir biçimde bir güzel silkeleyip temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bu bitkileri bir kağıt çantanın içine koyun ve çanta içindeki ortamın serin ve kuru bir havaya sahip olmasına dikkat edin.

Ayda bir kere bitkinizi koyduğunuz çantadan çıkarıp suyla dolu bir kaba 1 ila 2 saat kadar daldırmanız gerekir. Birçok yaprak ise bu sefer çantanın içine düşmüş olacaktır, bu yöntemi karmaşadan kurtaran ve daha az uğraşmanızı sağlayan yanı işte bu kısmıdır. Suda yeterli süre tuttuktan sonra bitkiyi çantasına geri koyun. İlkbaharın gelişiyle birlikte bitkiyi bulunduğu yerden çıkarabilirsiniz, mart ayının ortası bunun için en uygun zamandır. Kopmuş ve büzülmüş tüm kısımlardan kurtulun. Sert, yeşil renkte ve sağlam olan dal ve yapraklar kesinlikle kesilmemelidir. Bitkileri bahçenizdeki toprağa ya da evinizin içinde yerleştireceğiniz saksıya koyun. Pek yakında yeşil dallar uzayıp büyümeye başlayacak ve mayıs ayında bitkinizin capcanlı bir havaya büründüğünü göreceksiniz.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın