Sarımsak Gribe İyi Gelir mi?

Sarımsak Gribe İyi Gelir mi?

Sözü fazla dolaştırmadan söyleyeyim; evet, sarımsak gribe iyi gelir. Ancak bazen gribin çok yüksek ateşe, aşırı halsizliğe ve bitkinliğe, kas ve eklem ağrısına, orta kulak iltihabı, bronşite, hatta zatürreye yol açabileceğini ve sadece sarımsakla tedavisinin mümkün olmadığını unutmamak gerekir. Sarımsak, daha çok başlangıç aşamasındaki gribe ve solunum yollarında görülen hafif bir viral enfeksiyon olan soğuk algınlığına iyi gelir. Şiddetli grip tedavisi için vakit kaybetmeden bir doktora görünmenizi ve doktorunuzun vereceği ilaçları kullanmanızı öneririm.

Sarımsak Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirir?

Doğal antibiyotik’ olarak da anılan sarımsak, antimikrobiyal, antiviral ve antibiyotik özellikleriyle güçlü bir antioksidandır. Selenyum, manganez, B6, C, kalsiyum ve bakır gibi faydalı vitamin ve mineralleri içerir; bu sayede bağışıklık sistemini virüs ve mikroplara karşı savaşacak şekilde güçlendirir. Sarımsağın griple savaşta böylesine etkili olmasının asıl sebebi ise içeriğindeki allicin maddesidir.

Allicin, sarımsağa kendine özgü kokusunu ve tadını veren sülfür maddesini içerir ve sadece sarımsak ezildiği zaman ortaya çıkar. Sarımsak ezildikten veya doğrandıktan sonra havayla temas ettiğinde içindeki allicin, sülfür içeren ve ilaç niteliği taşıyan başka maddelere dönüşür. İşte bu maddeler, akyuvarlar hücrelerinin grip gibi virüslerle savaşma becerisini artırır ve böylece sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağlar.

Sarımsak ve Grip

Araştırmalar, sarımsağın grip olmayı önlediğini, vücut direncini artırarak hastalık sürecini kısalttığını ve semptomların şiddetini hafiflettiğini ortaya koyuyor.

146 kişi üzerinde üç ay boyunca yapılan bir araştırmaya göre, sarımsak takviyesi alanların grip olma riski yüzde 63 oranında azalıyor. Aynu araştırma, grip olanların sarımsak sayesinde yüzde 70 oranında daha hızlı iyileştiğini gösteriyor. Bir diğer araştırma da, günde 2.56 gram sarımsak tüketenlerin gribi çok daha hafif geçirdiğini ve daha kısa sürede atlattığını ortaya koydu.

Bu araştırmalar çerçevesinde, sık sık gribe yakalananların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için düzenli olarak sarımsak tüketmesi öneriliyor.

Gribe Karşı Sarımsak Nasıl Kullanılır?

Sarımsağı nasıl kullandığınız, sağlık açısından getireceği fayda konusunda da belirleyicidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren allicin, sadece sarımsak doğrandığında ya da ezildiğinde ortaya çıkar.

Aynı zamanda ısı da allicinin etkisini azaltır. Bir araştırmaya göre, sarımsağı sadece 60 saniyeliğine mikrodalga fırında tutmak ya da fırında 45 dakika boyu pişirmek allicin maddesinin etkilerini önemli ölçüde düşürür. Allicin maddesinin hem miktarını artırmak hem de tıbbi özelliğini kaybetmesini önlemek için uzmanların bazı önerileri şöyle:

  • Sarımsağı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek amacıyla yemeden önce mutlaka dövün, ezin ya da doğrayın. Böylece allicin içeriğini artırırsınız.
  • Dövülmüş sarımsağı tüketmeden önce allicin oluşumunu artırmak için 10 dakika bekletin.
  • Pişirme sürecinde allicin maddesinin azalan etkisini telafi etmek için kullandığınız sarımsak miktarını artırın.

Tüketme Yolları

Sarımsağı gribe karşı etkili bir şekilde kullanmanın çeşitli yöntemleri var. Çin’den antik Roma’ya binlerce yıldır kullanılan bu yöntemler, kokusundan rahatsız olanları bile mutlu edecek şekilde gribe iyi geliyor. İşte onlardan bazıları:

Çiğ tüketin: Tadını ve kokusunu gripten kurtulmak uğruna unutun, günde iki ila dört diş sarımsağı doğanmış veya ezilmiş olarak yutun. Bu süreci daha lezzetli hale getirmek için sarımsağı bal ya da zeytinyağı ile de karıştırabilirsiniz. Midesi hassas olanlar bu yöntemi aç karnına denememeli.

Emerek Boğaz Ağrısını Hafifletin: Bir diş sarımsağı doğrayın, küçük bir dilimi 15 dakika boyunca emin. Bu yöntemle sarımsaktan boğazınıza akacak olan sıvılar boğaz ağrısını hafifletecektir.

Sarımsak Çayı: Birkaç diş doğranmış sarımsağı bir bardak sıcak suda birkaç dakika bekletin. Sonra süzün ve çayı için. Tadını ve kokusunu hafifletmek için çaya bal, zencefil veya limon da ekleyebilirsiniz. Bu çayla grip semptomlarının çok kısa sürede azaldığını göreceksiniz.

Portakal Suyu İle Karıştırın: Bir avuç dolusu doğranmış sarmısağı yutun, üzerine de bir bardak portakal suyu için. Tok karnına ve gece yatmadan önce önerilen bu yöntem, C vitamini takviyesinin de etkisiyle gribin belirtilerini sabah kalktığınızda ortadan kaldırmış olacak.

Salata Soslarında Kullanın: Çiğ sarımsağı yutma fikrinden hoşlanmıyorsanız, salata soslarında kullanmayı deneyin. Özellikle limon veya elma sirkesi ile birlikte hazırlanmış bir salata sosu gribe karşı koruma sağlayacaktır.

Balda Bekletin, Yıl Boyu Kullanın: Hava almayan bir kavanozu kabukları soyulmuş taze sarımsak dişleri ile doldurun. Üzerine organik süzme bal dökün. Bu karışım birkaç gün içinde, grip semptomlarını ne zaman hissetseniz kullanılabilecek bir ilaç haline gelecektir. Bal ile sarımsağın direnç verici özelliklerinin bu bileşimini yıl boyunca kullanabilirsiniz. Boğazınız ağrıdığında kavanozdan bir kaşık bal yiyin, grip semptomları başladığında ise birkaç diş sarımsağı yutun.

Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer?

Gripten kurtulmak için diş diş sarımsak tüketmeye razı olsanız bile kokusundan mı çekiniyorsunuz? Merak etmeyin, sarımsak ile birlikte tüketildiğinde kokuyu gideren bir dizi yiyecek var. En etkilileri marul, nane ve elma. Kereviz, patates, maydanoz, reyhan ve fesleğenin de kokuyu giderdiği biliniyor.

Günde Ne Kadar Sarımsak Tüketmek Gerekiyor?

Uzmanların sarımsaktan gribe karşı en çok faydayı sağlamak için verdiği öneriler şöyle:

  • Grip semptomları başladığında gün içinde en az iki ila dört diş sarımsak tüketmelisiniz.
  • Günde 600 ila 1200 miligram yıllanmış sarımsak kullanabilirsiniz.
  • Yüksek miktarda sarımsak takviyesi almak toksik etkiler yaratabilir ve tansiyonu düşürebilir. Dolayısıyla önerilen dozları aşmamalısınız. Ayrıca tansiyon sorunu yaşıyor ve kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, bol miktarda sarımsak tüketimi konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Öneriler:

Grip ve soğuk algınlığına yakalanmamak, bunu başaramamış olsanız bile hastalığı daha hızlı atlatmak için şunları yapabilirsiniz:

Probiyotik Kullanın: Probiyotikler sadece sindirim sistemini desteklemez, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyon riskini azaltır.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenin: Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri, vitamin ve mineraller açısından da zengin olan dengeli bir diyet izlemektir.

Sigara İçmeyin: Tamamen bırakamasanız bile en azından grip semptomlarını hissettiğinizde sigarayı azaltın. Sigara bağışıklık sistemini zayıflatır ve enfeksiyon riskini artırır.

Aşırı Alkolden Kaçının: Aşırı alkol bağışıklık sistemine zarar verir ve enfeksiyon riskini artırır.

Çinko Takviyesi Yapın: Grip başlangıcından sonraki 24 saat içinde çinko takviyesi yapmak hastalığın süresini kısaltır.

Sarımsağın Diğer Faydaları

Binlerce yıldır ilaç niyetine kullanılan, Hipokrat tarafından bir dizi hastalığa karşı önerildiği bilinen sarımsağın diğer faydalarından bazıları şöyle:

  • Manganez, B6 ve C vitaminleri, selenyum, lif, kalsiyum, bakır, potasyum, fosfor ve demir içeren sarımsak, bu faydalı yapısının yanında kalorisi çok düşük bir gıda maddesidir.
  • Sarımsak dolaşım sistemini destekler; yüksek tansiyonu düşürerek kalp krizi ve inme riskini azaltır.
  • Kolesterol seviyelerini düzenler.
  • Alzheimer hastalığı ve bunamayı engellediği düşünülen antioksidanlar içerir.
  • Serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin hasar görmesini engeller, yaşlanmayı geciktirir.
  • Düzenli olarak sarımsak tüketmek yaşam süresini uzatır.
  • Antik kültürlerde de yorgunluğu azaltmak ve işçilerin kapasitesini artırmak için kullanılan sarımsak ağır spor yapanların performansını artırır. Antik Yunan’da Olimpik atletlere sarımsak veriliyordu.
  • Ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlar, bu sayede organların hasar görmesini engeller.
  • Kadınlarda kemik sağlığını destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın