Sessiz Kalp Krizinde Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Risk Altında

Sessiz Kalp Krizinde Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Risk Altında

ABD’de yapılan son araştırmalar “sessiz” kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan kadınların ölüm oranının aynı yaş gurubundaki erkeklere göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde Journal of the American Medical Association‘da yayınlanan araştırma sonuçları göğüste sıkışma ve ağrı gibi belirleyici özellikleri olmayan “sessiz” kap krizinin, kadınların kriz nedeniyle ölme oranını arttırdığı belirtilmiş.

1994 ile 2006 yılları arasında kalp krizi geçiren 1,4 milyon kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmada göğüs ağrısı görülmeden kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan kadınların oranı erkeklerden %12 daha fazla. Hastaneye kaldırılan ve sessiz kalp krizi geçiren kadın hastalarda ölüm oranı %14 iken erkeklerde bu oran %10.

Çalışmayı gerçekleştiren ekibin lideri ve Florida’da bulunan Watson Kliniği kardiyovasküler korunma, araştırma ve eğitim müdürü olan Dr. John G. Canto kadınların sessiz kalp krizi nedeniyle ölüm oranının erkeklerden daha fazla olmasının nedenini “hormonal” farklılıklara bağlıyor.

Dr. John G. Canto yaptığı açıklamada “Hormon farklılığı dışında bunun ana nedeni kadınların eğer göğüs ağrısı yoksa özellikle genç yaşlarda kalp krizinden şüphelenmiyor ve hastaneye varıncaya kadar önemli bir zamanı kaybediyor” dedi.

Canto ayrıca kalp krizinin ilk belirtisi olan göğüs ağrısı dışında nefes darlığı ve göğüs dışındaki bölgelerde oluşan atipik ağrılarında ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın