Stresten Nasıl Kurtulabilirim?

Stresten Nasıl Kurtulabilirim?

Günümüzde stresin pek çok hastalığın tetikleyicisi olduğu ve sadece ruhsal değil fiziksel rahatsızlıklara da yol açtığı biliniyor. Geçim derdinden sosyal ortamlara, iş hayatından trafiğe kadar stres kaynağı olabilecek pek çok farklı durum var ve bu durumlarda her zaman sakin kalmak mümkün olmayabilir. Stresten nasıl kurtulabilirim? Sorusuna, hangi durumların sizde strese neden olduğunu belirleyerek cevap bulabilirsiniz. Stres kaynaklarını belirledikten sonra bu sorunlara farklı bakış açıları yaklaşabilir veya bazı durumlarda “kendinizi” geliştirmeye yönelik adımlar atabilirsiniz.

Stresten Kurtulmanın Yolları

Stresi tamamen ortadan kaldırabilmek diye bir şey söz konusu değil çünkü stres insanın kendini koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor. Önemli olan stresin süresini ve etkisini kontrol altında tutabilmek ve stres kaynağı ortadan kalktıktan sonra kalıcı olmamasını sağlayabilmektir. Bunun için rahatlatıcı nefes egzersizlerinden fiziksel egzersizlere, güzel bir yemekten hoşlandığınız bir hobiye kadar çeşitli yöntemleri kullanabilirsiniz.

Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz stresi önemli oranda azaltır. Her gün biraz hareket etmek ve terlemek için kendinize vakit ayırın. Egzersiz sırasında vücudunuz “endorfin” salgılar. Endorfin stresi azaltırken ruh halini yukarı çeker ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Düzenli egzersizin aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığa yakalanma riskini azalttığı gerçeğini de unutmadan haftada 4-5 gün ortalama 40 dakika egzersize ayırın. Yürümek, koşmak, ip atlamak, yoga, pilates, bisiklet, yüzme… veya terlemenizi sağlayacak herhangi bir spor yapabilirsiniz.

Uykunuza Dikkat Edin: Yeterli uyku vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi toparlaması açısından çok önemlidir. Stresten nasıl kurtulabilirim? sorusuna “yeterince uyuyun” cevabını vermek pek yanlış olmaz. Uyuduğunuz ortamın karanlık ve çok sıcak olmamasına, gürültüden uzak olmasına dikkat edin. Unutmayın her uyku birbirinin aynı değildir. Uykunun vücudunuza yararlı olabilmesi için “derin” olması gerekir. Her gün aynı saatte yatağa girin ve aynı saatte kalkın. Yatmadan 1-2 saat önce televizyon izlemeyi veya bilgisayar ekranına bakmayı bırakın ve sigara içmeyin.

Sağlıklı Beslenin: Gece yarısı yemek yediğiniz için uyuyamıyorsanız uykusuzluğunuzu “strese” bağlamak gerçekçi bir yaklaşım değil. Yatmadan 1-2 saat önce yenilen yemek sindirim sisteminin çalışmaya başlaması nedeniyle uykuya dalmanızı “doğal” olarak geciktirecektir. Yatmadan 2-3 saat önce bir şey yemeyin ve içmeyin. Öğle saatlerinden sonra kahve, çay içmeyi bırakın. İşlenmiş gıdalar (konserve, fast-food…) yerine vitamin ve mineral deposu taze meyve, sebze tüketin. Akşam yemeğinde aşırı yağlı ve sindirimi zor yemeklerden kaçının. Gün içinde bol bol su için. Vücudun susuz kalması kas kasılmalarına neden olabilir ve uykunuzu kaçırabilir. Stresi arttırdığı bilinen kafeinli içecekleri olabildiğince az tüketin. Sadece kahve kafein içermez, gazlı içecekler (kola..), yeşil çay, beyaz çay, siyah çay ve daha pek çok bitki çayı belirli oranlarda kafein içermektedir. Kendinizi aç bırakmayın çünkü kan şekeriniz düşerse sinirli ve stresli olma ihtimaliniz artar. Bunu önlemek için günde 3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yiyebilirsiniz.

Rahatlamayı Öğrenin: Sizi neler rahatlatıyor? Stresten kurtulmak veya en azından kontrol altında tutabilmek için yapmaktan hoşlandığınız şeylerin bir listesini hazırlayın. Müzik dinlemek, yürümek, eve geldikten sonra yatağa uzanıp 4-5 dakika gözlerinizi kapatıp zihninizi boşaltmak, sıcak veya soğuk bir duş… herhangi bir şey olabilir. Sizi rahatlatan şeyler strese karşı en güçlü silahınızdır.

Olumlu Düşünün: Biliyorum “olumlu düşünün” demesi kolay ancak yapması oldukça zor bir öneri. Ancak beyin sürekli tekrarlanan şeyleri öğrenir. Her gün karşı karşıya kaldığınız problemlere bilinçli olarak olumlu yaklaşmaya çalışırsanız bir süre sonra sorunlar karşısında otomatik olarak olumlu düşünmeye başlayabilirsiniz. Hayatınız içinde bu geçerli, herkesin hayatında olumsuzluklar var ancak bunları öne çıkarıp kendinizi kötü hissetmenin sorunların çözümüne bir katkısı yok. Önce olumlu noktalara odaklanın.

Değiştiremeceğiniz Şeyleri Dert Etmeyin: Her olay, her durum sizin kontrolünüz altında değildir ve her sorunun cevabı sizde olmayabilir. Memleket sorunları veya bir arkadaşınızın sorunu stres seviyenizin yükselmesine neden olabilir. Bu sorunların çözümünün sizin atacağınız bir adıma bakmadığını unutmayın. Tabii, örneğin arkadaşınızın sorununu çözmek için tavsiye verebilir veya sadece sohbet ederek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu tip problemlerin siz de strese neden olmasını engellemelisiniz. “Ya olursa” gibi hayali problemler yaratıp sonra bu sorunu sanki gerçekmiş gibi algılayıp strese girmeyin.

Hayatınızın Sorumluluğunu Alın: Hayır demeyi öğrenin, mükemmeliyetçi olmayın, en zoru yapmayı deneyip başarısız olduğunuzda kendinizi suçlamayı bırakın. Stresten kurtulabilmek için öncelikle “kendinizin” en iyi arkadaşı olmanız gerekiyor.

Çevrenizden Yardım Alın: Yakın arkadaşlarınızla veya akrabalarınızla sorunlarınız hakkında konuşmaya çekinmeyin, gerekiyorsa onlardan yardım alın. Strese neden olan sorunu bir başkasıyla paylaştığınızda hafiflediğinizi ve “omuzlarınızdan yük kalktığını” hissedeceksiniz.

Stresten Nasıl Kurtulabilirim? İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. sema 10 Kasım 2015 #

    mükemmel bir yazı, buna uyacağım. 😃😀☝👏📗🐕👍

Bir cevap yazın