Etiket Arşivi | Doğal Yağlar

defne-yapragi-yagi

Defne Yaprağı Yağı Faydaları ve Kullanımı

Defne yaprağı sofralarda görmeye alışkın olduğumuz, hoş kokulu bir lezzet kaynağıdır. Bu iştah açıcı yapraklar; çorbalara, et yemeklerine aroma vermesi sebebiyle dünyada farklı mutfak kültürlerinde yaygınlaşmıştır. Ayrıca tıbbi olarak da güçlü etkileri olan bitkinin, doğal ilaç yapımlarında sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde bu yağa ‘tenhil yağı’ da denmektedir. Defne yaprağı öncelikle bağışıklık sistemine çok iyi […]

Devamını Oku 0
zambak-yagi

Zambak Yağının Faydaları ve Kullanımı

Latince adıyla lilium candidum olan zambak, zambakgiller familyasının gövdesi dik, güzel ve iri çiçeklere sahip, yaklaşık 110 tane türü olan bitkisidir. Bir metreye kadar uzayabilen zambağın çiçekleri genellikle beyazdır. Beyaz rengin haricinde, mor, siyah, turuncu ve sarı renkli çiçekleri olan zambaklar da var.

Devamını Oku 0
vanilya-yagi

Vanilya Yağının Cilde ve Saça Faydaları

Kokusu ve aroması ile herkesi büyüleyen vanilya yağı, solvent öz çıkarma yöntemi ile fermente edilmiş vanilya çekirdeklerinden elde edilir. Vanilya bitkisinin ana vatanı Meksika ve Cava Adası’dır. Salepgiller familyasına ait olan bu bitkide asetik asit, kaproik asit, izobütirik asit, furfural ve vanilin hidroksibenzaldehlt içeren vanilya fasulyeleri bulunur.

Devamını Oku 0
aci-elma-yagi

Acı Elma Yağının Faydaları

Acı elma yağı, gazı ve idrarı söktürmesiyle ünlenmiştir. Ayrıca sindirimin düzenlenmesine de yardım eder ve teri keser. Eğer dahili olarak kullanılacaksa günde 3 ila 5 damla arası bir miktarın bir fincan suyun içine eklenmesi yeterlidir. Haricen kullanılacaksa da, antiseptik özellik göstererek yaraları geçirir ve karın ağrısını hafifletir.

Devamını Oku 0
kusburnu-yagi

Kuşburnu Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kuşburnu yağı, Omega 3, Omega 6, retinol, C vitamini, E vitamini ve A vitamini içerir. Pek çok sağlık faydası bulunan kuşburnu yağı, özellikle cilt bakımında çok etkilidir. Bu etkisi nedeniyle günlük hayatımızda kullandığımız birçok kozmetik ürününün içeriğinde de kuşburnu yağı bulunur.

Devamını Oku 0
kekik-yagi

Kekik Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kekik bitkisinin yapraklarından ve çiçeklerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle %2 – %8 arası oranında uçucu bir yağ çıkarılır. Bu uçucu yağın özellikleri, yakıcı ve aromatik olmasıdır. Kekik yağının içinde, monoterpen fenoller (karvakrol ve timol) bulunur. Özellikle Thymus ve Origanum majorana türlerinden çok daha fazla uçucu yağ elde edilir.

Devamını Oku 0
feslegen-yagi

Fesleğen Yağı (Yapımı, Kullanımı ve Faydaları)

Fesleğen, taze çiçekli dalları ve tohumları ile uçucu yağ taşır. Bu yağın içeriğinde estragol, linalol, cineol ve pinene rastlanır. Fesleğen yağı, kokusu itibariyle dünyada genellikle aroma artırıcı ve koku verici olarak bilinse de, genel sağlık sorunlarıyla rahatsızlık ve hastalıklar için de şifası olan bir bitkisel yağdır.

Devamını Oku 0
sari-kantaron-yagi

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Sarı kantaron yağı, masaj yolu ile haricen kullanılır. Yara, yanık ve pişiklerin üzerine sürülebildiği gibi hemoroid için de etkilidir. Bununla birlikte, cilt bakımı için de oldukça etkilidir. İşte bu mucizevi yağın saymakla bitmeyen faydaları farklı şekillerdeki kullanımı hakkında tüyolar:

Devamını Oku 0
she-yagi

Shea Yağı Nedir? (Faydaları ve Kullanımı)

Shea yağı, kokusu açısından saf hindistan cevizini andırır. Soğuk ve serin ortamda katı halini korur. Katı olması cilde sürülmesine engel değildir çünkü kolayca sürülür ve vücut sıcaklığında erir. Deri tarafından hızlıca emilen shea yağı, yumuşacıktır. Cildin elastik bir görünüme kavuşmasını sağlar ve cilt için koruyucu bir tabaka görevi görür. İyi bir nemlendirici olduğundan, hem tek […]

Devamını Oku 0
kanola-yagi

Kanola Yağı Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kanola yağı, soya fasulyesi yağına benzer şekilde, gıda alanı dışında da kullanılan bir yağdır. Mum, ruj, sanayi yağları, sabun, sentetik lastik, gazete mürekkebi, böcek öldürücü, kayganlaştırıcı, vernik, ve bioyakıt gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

Devamını Oku 0
karabas-otu

Karabaş Otu Yağının Faydaları ve Kullanımı

Karabaş Otu Yağı Nedir? Latince adıyla Lavandula stoechas olan karabaş otu, ballıbabalıgiller familyasına mensup, daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen, 30 ile 100 cm arası boya ulaşabilen bir bitkidir. Aslında bir lavanta çeşidi olan karabaş otu çok yıllık ve çalımsı bir ottur. Uzun yaprakları ve ipek gibi gri renkli tüyleri olan karabaş otunun yapraksız ve sivri […]

Devamını Oku 0
yosun-yagi

Yosun Yağı Kullanımı ve Faydaları

Yosun yağı, su yosunundan elde edilir. Mineral ve vitamin açısından çok zengin olan yosun yağı, cilt üzerinde de çok faydalıdır. Son zamanlarda, adına daha sık rastladığımız yosun yağı, cildi sıkılaştırdığı, sarkan bölgeleri onardığı ve kilo verme ile hamilelik sonrası ciltte oluşan sorunları giderdiği için de dikkat çeken bir bitkisel yağdır. Çiçeksiz bitkilerin dibinde, suların yüzey […]

Devamını Oku 0
cuha-cicegi-yagi

Çuha Çiçeği Yağının Faydaları ve Kullanımı

Faydaları saymakla bitmeyen Çuha Çiçeği, dünyada Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde, Türkiye’de ise Doğu Anadolu bölgesinde yetişen, boyu 25 cm’e kadar uzanabilen bir bitkidir. Çok eski yıllardan beri hem kökü, hem de bitkisi tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Ancak son yıllarda, bu bitkinin tohumlarının preslenmesiyle elde edilen çuha çiçeği yağının da faydaları keşfedilmiş ve yaygın olarak kullanılmaya […]

Devamını Oku 0
ylang-ylang-yagi

Ylang Ylang Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Ylang Ylang yağının elde edildiği Cananga odorata isimli ağacın çok parlak ve oval şekilde yaprakları bulunmaktadır ve bu yapraklarını hiç bir zaman dökmezler. Bu yapraklar uçlara doğru sivrileşen şekillere sahiptir. Uzunlukları 50 metreye kadar çıkabilen bu ağaçların uzun sarı ve yeşil renklerinde yıldız şekillerinde çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçeklerin ayrıca kendilerine ait yaprakları bulunmaktadır ve bu […]

Devamını Oku 0
ozon-yagi

Ozon Yağının Faydaları ve Kullanımı

Ozon yağı, zeytinyağı, susam yağı, jojoba yağı ve buğday yağı gibi natürel yağların içerisine eklenmesiyle elde edilir. Zeytinyağı, ozonu içinde tutar ve koyulaşmaya başlar. Zamanla jelimsi bir hal alır. Bu jel, soğutulduğu zaman, ozonu yıllarca içinde tutar. Ozon yağına krem baz gibi katılaşmayı sağlayıcı katkı maddeleri eklenmez. Doğallığı sayesinde on yıl kadar uzun bir bekleme […]

Devamını Oku 0
kabak-cekirdegi-yagi

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kabak çekirdeği kullanım şekline göre sunduğu faydalar yönünden farklılık gösterebilir. Ancak işlenmemiş kabuklu haliyle tüketildiğinde dahi sağlığımız açısından önemli görevler üstlenmektedir. Tercihe göre kabuklu ya da kabuksuz olarak tüketilebilen kabak çekirdeklerinin çekirdekleri kadar bu çekirdeklerden yapılan yağlar da sağlığımıza faydalı besinlerdir.

Devamını Oku 0
aspir-yagi

Aspir Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz aspir yağı, yaz ortasında çiçek açan ve sarı rengi nedeniyle yalancı safran olarak da bilinen aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Zayıflatıcı etkisi nedeniyle ünlenmiş olsa da, aspir yağının aslında diğer birçok sağlık problemine karşı da etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Devamını Oku 0
bugday-yaginin-faydalari-ve-kullanimi

Buğday Yağının Faydaları ve Kullanımı

Birçok doğal reçetenin ana malzemesi olarak karşımıza çıkan doğal bitkisel yağlar, sağlık ve güzellik için doğal çözümler arayanların her zaman ilk tercihlerinden biri. Bu yağlar arasında en çok tercih edileni ise, faydaları saymakla bitmeyen B ve E vitamini bakımından oldukça zengin olan buğday yağı. Özellikle saç ve cilt bakımı için vazgeçilmez bir ürün olan buğday […]

Devamını Oku 0
cilde-iyi-gelen-yaglar

Cilde İyi Gelen Yağlar

Doğal ve iyi kalitede olan yağların cilt üzerindeki besleyici ve dengeleyici etkisi bilinmektedir. Bu sebeple ister yağlı ister kuru bir cilde sahip olun, ister kırışıklıklarınızdan kurtulmak isteyin, isterseniz de cildinize kaybettiği nemi kazandırmaya çalışın yardımınıza koşacak bir yağ her zaman mevcuttur. Peki, hangi cilt tipleri için hangi yağlar önerilmektedir, hangi yağlar hangi problemlere iyi gelmektedir, […]

Devamını Oku 0
nane-yaginin-faydalari

Nane Yağının Faydaları ve Kullanımı

Nane şifahi bereket ve bölgesel kullanımlar için oldukça uygun bitki olmakla birlikte “akla ilk gelen çözüm tercihlerinden biri”dir. Bunun yanı sıra lavanta yağı ile birlikte dünyada en fazla çok yönlü fayda sağlayabilen bitki olma özelliği taşır. En yaygın kullanımı ile ilgili 18 öneriyi yazımızda inceleyebilirsiniz.

Devamını Oku 0