Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak uzarken tek taraftan veya her iki taraftan birden derinin içine doğru batmaya başladığında buna “tırnak batması” adı verilir. Tırnak batması genellikle ayak başparmağında görülür ancak ayak tırnaklarının tümünde oluşabilir. Tırnak uzadıkça ve deriye batan kısmı arttıkça genellikle enfeksiyona yol açar ve ağrılar artar. Başlıca nedenleri; tırnakların çok dipten kesilmesi, aşırı kilo nedeniyle ayaklara binen yükün artması, ayak parmağına alınan darbeler, ayak tırnaklarında görülen mantar hastalığı, ayağın yapısına uygun olmayan veya ince burunlu ayakkabılardır. Tırnak batması henüz çok ilerlememişse evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle batmanın neden olduğu ağrıları hafifletebilir ve daha kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Tırnak Batması İçin Evde Yapılabilecekler

Tuzlu Su: Tuzlu su batan tırnağın enfeksiyon kapmasını önlerken tırnağı yumuşatarak neden olduğu ağrıların hafiflemesine yardımcıdır. Sıcağa yakın ılık suya 2 çay kaşığı tuz atın ve ayaklarınızı bu su içerisinde 20-30 dakika bekletin. Tuzlu suyu her gün 2 kez kullanabilirsiniz.

Törpü: Tırnak keserken, tırnağın deriyle birleştiği noktaların sivri veya keskin bırakılması tırnak batmasına davetiye çıkarır. Halihazırda tırnak batması sorunu yaşıyorsanız da tırnağın deriyle birleştiği bölgeye özen göstermeniz gerekiyor. Tırnağı kestikten sonra kenarları bir törpüyle olabildiğince düzleştirin.

Pamuk: Tırnağın batan ucuyla deri arasında küçük bir pamuk parçası yerleştirmek pamuk tampon görevi göreceği için ağrıyı ve batığın ilerleyişini durduracaktır. Pamuğu, tırnağın batan bölümünü zorlamadan, hafifçe kaldırarak (ağrı olacaktır) bir cımbızla yerleştirebilirsiniz. Ayağınızı suda beklettikten sonra tırnak yumuşayacağı için pamuğu koymak kolaylaşacaktır. Pamuğu her gün değiştirerek tırnak artık deriye batmayacak şekilde uzayana kadar kullanabilirsiniz. Tırnak batması henüz başlangıç aşamasındaysa bu yöntemi kullanabilirsiniz ancak derinin içine çok girmişse araya pamuk yerleştirmeniz pek mümkün değil.

Enfeksiyon: Tırnak batmasında yapılması gereken en önemli şeylerin başında enfeksiyonun önlenmesi geliyor. Çünkü bölge enfeksiyon kaparsa ağrılar şiddetlenir ve yürümeniz bile mümkün olmayabilir. Batığın bulunduğu bölgeyi hep temiz tutun. Anti bakteriyel sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Üzerine eczanelerde satılan enfeksiyon önleyici merhemlerden sürüp yara bandı yapıştırabilirsiniz.

Doğal Yağlar: Tırnak ve battığı deri sert olursa batmanın neden olduğu ağrılar artacaktır. Bunu önlemek için tırnağı ve battığı deriyi doğal yağlarla yumuşatabilirsiniz. Çay ağacı yağı etkili bir yumuşatıcıdır. Ancak çay ağacı yağı bulamazsanız sorun değil bebe yağı ve zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Yağı tırnak ve çevresine iyice yedirerek sürün ve o şekilde 1-2 saat bekletin. Gün içinde bölge kurudukça veya sertleştikçe tekrar edebilirsiniz.

Tırnak batması nasıl geçer yazısında tıbbi müdahale dahil tüm tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tırnak kenarlarının çok yuvarlak olması tırnak batması riskini yükseltmektedir.
  • Ayak tırnaklarınızı orta uzunlukta ve olabildiğince düz kesmeye çalışın.
  • Tırnak makasıyla kestikten sonra kenarları bir törpüyle düzleştirin.
  • Tırnak batması tamamen geçmeden pedikür yaptırmayın.
  • Parmakları sıkıştıran ucu sivri veya topuklu ayakkabılar giymeyin.
  • Ayakkabınızı seçerken numaranızı doğru seçin. Dar ayakkabılar tırnak batmasına neden olabilir.
  • Duş alıp ayaklarınızı kuruladıktan sonra enfeksiyonu önlemek için antibiyotik merhem kullanın.
  • Ayaklarınızı her gün yıkayın. Anti bakteriyel sabunlar enfeksiyon riskini düşürecektir.
  • Batık tamamen iyileşmeden tırnak boyası, cilası ve diğer kimyasal madde içeren ürünleri kullanmayın.
  • Teri tutan ve yaranın temiz kalmasına yardımcı olan pamuklu çoraplar giyin.
  • Tırnak batmasının bulunduğu bölge kızardıysa, şiştiyse ve ağrı yürümenizi engelleyecek kadar şiddetliyse mutlaka doktora gidin.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın