tiroid-bezi-hastaliklari-teshisi

Tiroit Bezi Hastalıkları Teşhisi

Salgıladığı hormonları kan yoluyla tüm organlara ulaştırarak onların düzgün bir şekilde çalışmasını ve vücudun normal işleyişinin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlayan tiroit bezi normalden az ya da fazla hormon salgıladığı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Tiroit bezi normalden az hormon salgılarsa hipotiroid fazla hormon salgılarsa hipertiroit hastalıkları oluşmaktadır. Bu iki hastalıkta vücudun dengesinin bozulmasına, aşırı kilo alımı ya da kaybına, halsizlik ve uykusuzluk gibi çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Daha ileriki aşamalarda kalp ritminin bozulması ve yüksek kolesterol gibi sorunlar görülebilmektedir.

Tiroit bezinin salgıladığı hormon seviyesi basit bir kan testiyle belirlenebilmesine karşın tiroit bezi hastalıkları belirtileri genellikle diğer bazı hastalıkların belirtileri ile benzeştiği için bu test ilk anda yapılmamaktadır. Örneğin tiroit bezi sorunları yüzünden oluşan saçların aşırı kuruması ve halsizlik pek çok diğer hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Kan testinde kanda bulunan hormonları gösteren TSH değerinin 0.5 ile 5.0 arasında olması normal kabul edilmesine karşın bazı doktorlar bu okumanın hastada tiroit sorunu olmasına karşın tedaviye başlanmamasına ve hastalığın ilerlemesine neden olunduğunu düşünmektedir.

Örneğin yapılan kan testinde T3 ve T4 değerleri normal çıkmasına karşın genel TSH değerlerinin yüksek olması tiroit hastalığına işaret edebilmektedir. Hatta bazı hastalarda kandaki hormon seviyeleri yüksek olmasına karşın tiroit bezi hastalığı belirtileri görülmemektedir.

Bu nedenle 2002 yılında Amerika’da normal TSH değerleri 0.3 ile 3.0 aralığına çekilmiştir. Bu her hasta için geçerli olmamakla birlikte bazı hastalar için tavsiye edilen değerlerdir.

Kandaki normal TSH değerlerinin ne olması gerektiği konusundaki çalışmalar ve tartışmalar henüz devam etmektedir. Tiroit bezi hastalığını en doğru biçimde teşhis edebilmek için kişinin tüm sağlık geçmişi incelenmeli ve bu veriler hipo ya da hipertiroit hastalıkları belirtileri ile değerlendirilmelidir.

Hastanın geçmişinde yer alan bazı tedavi süreçleri ve diğer hastalıklar hiper ya da hipotiroit hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Aşağıda bu gibi durumların neler olduğu konusunda bilgiler bulabilirsiniz.

Tiroit Bezi Hastalıkları Risk Grubu
  • Diyabet hastaları
  • Tiroit bezi bölgesine uygulanan radyasyon tedavisi
  • Ailede tiroit bezi hastalıklarının görülmesi
  • Hormonal değişiklikler (menopoz ve hamilelik döneminde yaşanan)
  • Cinsiyet. Kadınlar tiroit bezi hastalarının %80’ini oluşturmaktadır.
  • Yaş. Özellikle hipotiroit yaşla çok ilgilidir ve erken yaşta menopoza giren kadınlarda daha sık görülmektedir.

Bu yukarıda saydığımız durumlarda tiroit bezi hastalıkları için kabul edilen normal değerlerin arası daraltılabilir.

Ayrıca tiroit bezi hastalıklarının tam olarak teşhisinde fiziksel muayenede önem taşımaktadır. Tiroit bezinin büyümesi (hipertiroit) bazı durumlarda gözle görülen boyutlarda olabilir. Fiziksel muayene dışında tiroit bezinin boyutlarının tam olarak görülebilmesi için ultrason başvurulan diğer bir tanı yöntemidir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın