Ülsere Ne İyi Gelir?

Ülsere Ne İyi Gelir?

Bazı insanların başına gelir. Yemek yedikten hemen ya da bir kaç saat sonra mideden başlayıp bazen soluk borusuna kadar varan bir yanma, bir rahatsızlık hissi en güzel gününde bile insanın keyfini kaçırabilir. Halk arasında mide yanması olarak da bilinen ülser şu anda nüfusun büyük bir bölümünü etkilemektedir.

Elbette yediğimiz yemeklerin kalitesinin de bu rahatsızlığa katkısı bulunsada ülsere asıl sebep olan şey ise Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri türüdür.

Kısaca özetlemek gerekirse, her ne kadar bilim adamları tarafından Helicobacter pylori bakterisinin sağlığa faydalı olduğu düşünülüyor olsa da, aslında bu bakteri, mide ve oniki parmak bağırsağının yüzeyini saran mukus tabakasını zedelemekte ve bu durum da mide asidinin, daha hassas olan alt tabakalarına geçmesine sebep olmaktadır. İşte bakterinin sebep olduğu enflamasyon ile birlikte mide asidinin hassas dokulara zarar vermesi ile birlikte, yanma, hazmedememe, gaz gibi istenmeyen ülser etkileri ortaya çıkmaktadır.

Ülsere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Peki size bu kadar rahatsızlık veren, ve hatta bazı sosyal ortamlarda mahcup düşmenize neden olabilecek ülserden nasıl korunabilirsiniz? Burada yapabileceğiniz ilk şey, sorunun kökenini ortadan kaldırmak yani Helicobacter pylori bakterisinin etkisini bertaraf etmek olacaktır. Bunun için de %90’a kadar etkili olduğu kanıtlanmış olan antibiyotik tedavisini kullanabilirsiniz. Fakat söz konusu bu tedavi, pahalı olmasının yanı sıra aynı zamanda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşturma dezavantajını da beraberinde getirmektedir.

Bunun yerine, The Journal of Nutrition (Beslenme Dergisi) tarafından yayınlanan makalelerde, yapılan dokuz çalışmanın yedisinde gastronomik enflamasyonu iyileştirdiği ve Helicobacter pylori bakteri yoğunluğunu düzenlediği tespit edilen probiyotikleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Probiyotikleri tablet halinde eczanelerden temin edebileceğiniz gibi, yoğurt, süt, soya sütü, kefir, bitter çikolata vb gibi belirli gıda maddelerini tüketerek de bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Ülser Hastaları İçin Diğer Öneriler

Ülserin rahatsız edici etkilerini ortadan kaldırmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de anti-asit hapları kullanmak olacaktır. Yine kolaylıkla eczanelerde bulabileceğiniz bu haplar, mide asidinin pH değerini yükselterek, fazla asiti etkisizleştirmektedir.

Anti-asitlerin yanı sıra, mide asitini azaltan ürünleri de kullanmayı tercih edebilirsiniz. Şu anda mevcut iki adet asit azaltıcı bulunmaktadır ve bunlar da proton pompa inhibitörleri ile histamin 2 bloke edicileridir. Bu iki asit azaltıcının nasıl çalıştığını çok da fazla medikal bir dil kullanmadan anlatmaya çalışalım.

Mideyi örten tabakada parietal adı verilen, mide asidini üreten hücreler bulunmaktadır. Vücut tarafından üretilen ve histamin 2 olarak bir kimyasal madde, parietal hücre reseptörlerine tutunarak mide asidinin salgılanmasını tetikler. İşte adı üstünde histamin 2 bloke edicileri de histaminin parietal hürelere tutunmasının önüne geçerek üretilen asit miktarının azalmasına yardımcı olurlar. Histamin 2 bloke edicileri farklı markalar altında reçeteli ve reçetesiz satılmaktadırlar.

Asit azaltıcıların bir diğer türü olan proton pompa inhibitörü ise, potasyumu hidrojene çeviren proton pompasının işleyişini durdurarak, midenin asit üretmesini durdurmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz yöntemlerin dışında, gerçekten de en son çare olarak başvurulabilecek bir diğer yöntem ise – ve bu yöntem mide delinmesi gibi gerçekten çok ekstrem durumlarda kullanılmaktadır – elbette ki cerrahi müdahele olacaktır. Bu cerrahi müdahalelerden ilki, vagotomi adı verilen, beyne mesaj gönderen vagus sinirinin bir kısmını kesip, bu şekilde asit üretimini azaltmaktır. Diğer bir yöntem ise, asit üretimini tetikleyen hormonun yer aldığı midenin alt kısmının kesildiği antrektomidir. En son cerrahi müdahale ise midenin ince bağırsağa açıldığı yeri keserek biraz daha genişletmek olacaktır ki buna da piloroplasti (mide kapısı onarımı) denmektedir.

Ülser ya da mide yanması olarak da bilinen rahatsızlık hakkında temel bilgiler ve bu tatsız durumun önüne geçebilmeniz için neler yapabileceğinizden biraz bahsetmiş olduk. Fakat yine de içinizin sinmediği hususlarda doktorunuza başvurmayı asla ihmal etmeyin. Sağlıklı günler sizinle olsun!

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın