urla-gezilecek-yerler

Urla’da Gezilecek Yerler

Söz konusu İzmir olduğunda gezilip görülecek yerler saymakla bitmez. Birçok ilimizde belli başlı birkaç ilgi çekici nokta varken İzmir’de onlarca güzellik yer almaktadır. Çeşme, Seferihisar, Foça, Bergama ve Karaburun bunlardan sadece birkaç tanesidir. Ve yine Urla da İzmir’in güzeller güzeli yerlerinden birisidir. Urla hem doğal hem tarihi güzelliklere ev sahipliği yapmakta, özellikle yaz aylarında keşifçilerin uğrak noktası olmaktadır. Bununla birlikte kış aylarında da birkaç günlüğüne ya da daha uzun süreliğe bu ilçeye gelen ziyaretçiler de vardır. Yani Urla’nın yazı başka kışı başka güzeldir.

Peki, buraya gelenlerin gezip görebileceği yerler nerelerdir? Buraya kadar gelmişken hangi lezzetler tadılmalıdır? Urla’dan neler satın alınabilir? Buraya gelenler nerelerde konaklayabilir? Yazımızda bu soruların yanıtlarını bulacak ve belki de biran evvel tatil planları yapmaya başlayacaksınız.

Urla Gezilecek Yerler Listesi

Denizi, kumsalları ve tarihi yapıları ile sizlere unutamayacağınız bir tatil fırsatı sunar Urla. Yaz aylarında burayı tercih edecekler huzur dolu günler geçirebilir, denizin ve güneşin tadına varabilirler. Çeşme’ye göre daha sakin bir ilçe olan Urla’ya gelecekleri keyifli bir tatil beklemektedir. Ege ruhunu fazlasıyla hissedebileceğiniz bu yer zamanında Necati Cumalı, Tanju Okan ve Neyzen Tevfik gibi sanatçıların da tercihi olmuştur.

Urla’da gezilip görülebilecek yerlerden bazıları Karantina Adası, Urla İskelesi, Çeşmealtı, Güvendik Tepesi, Bademler Köyü, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Klazomenai Antik Kenti, Özbek Köyü, Tanju Okan Parkı ve Malgaca İçmeleri’dir. Denize girebileceğiniz yerler arasında ise Demircili Koyu, Gelinkaya, Yücesahil Plajı, Malgaça Koyu, Altınköy Plajı ve Gülbahçe Koyu gibi yerler sayılabilir.

Şimdi bu yerlerden bazılarını biraz daha yakından tanıyalım:

Karantina Adası

Osmanlı zamanında bulaşıcı hastalıkların topraklara girmesini önleyebilmek için kullanılmış olan ada günümüzde bazı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Buraya kadar gelenler Klezomenai Antik Kenti’nin kalıntılarını da görebilirler.

Bademler Köyü

Yeşillikler içerisinden geçerek gideceğiniz bu köy Urla’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Herkesin okuma yazma bildiği ve çok sayıda milletvekili çıkarmış bu köy sosyal yapıdan birçok köyden oldukça farklıdır. Eğer bir Pazar günü Urla civarında olacaksanız köyde kurulan pazarı ziyaret edebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Çeşmealtı

Urla’nın merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Çeşmealtı denildiğinde akla gelen şeylerden bazıları yazlık evler, kamp alanları ve kafelerdir. Eskiden sakin bir yerken son yıllarda hareketlenmeye başlamıştır. Buraya kadar gelmişken muhteşem bir manzaraya sahip olan Güvendik Tepesi de ziyaret edilebilir.

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Ünlü yazarın evi günümüzde müze haline getirilmiştir ve ziyaretçilerini beklemektedir. Siz de birkaç saatinizi buraya ayırarak yazarın yaşadığı odalarda gezinebilir; ödülleri, film afişlerini ve kişisel eşyalarını görebilirsiniz.

Özbek Köyü

Temiz denizi, balık lokantaları ve iskele bölgesi ile Urla’nın görülesi yerleri arasında yer alan Özbek Köyü de ziyaret edilebilir.

Malgaca İçmeleri

Bilhassa ılıca mevsiminde turistlerin ilgi odağı olan bu noktaya da yeterli vakti olanlar uğrayabilirler. İzmir’e ortalama 42 kilometre uzaklıkta yer alan Malgaca İçmeleri İzmir Çeşme yolunun üzerindedir.

Demircili Koyu

Demircili koyu

Demircili koyu

Demircili Köyü’nden geçerek ulaşılan bu koy tertemiz ancak soğuk bir denize sahiptir. Soğuk denizle arası hoş olmayanlar belki denizde fazla zaman geçiremeyebilir, ancak yine de vakti olanlar burayı da rotlarına ekleyebilirler.

Yücesahil Plajı

Cadde üstünde olduğu için bazı kişiler tercih etmemektedir, ancak yine de Urla’ya gelenlerin denize girebileceği yerlerden bir tanesidir. Elbette deniz keyfi yapacak bu kadar çok yer varken neden burayı tercih edeyim ki diye düşünebilirsiniz, fakat yine de aklınızda böyle bir yerin de olduğunun bulunmasında fayda var.

Hangi Lezzetler Tadılabilir?

Urla’ya geleceklerin tadabileceği lezzetlerin başında katmer gelmektedir. Bunun yanı sıra bamya, zeytinyağlı enginar dolması, Balıklıova un kurabiyesi ve kuzu döneri gibi lezzetler de denenebilir. Çarşısında yer alan meşhur Beğendik Abi lokantasında leziz zeytinyağlıları deneyebilirsiniz.

Beğendik Abi

Beğendik Abi

Ne Alınabilir?

Söz konusu Ege olduğunda ilk akla gelen şeylerden bir tanesi zeytinyağıdır. Buraya gelenler de hem kendilerine hem de sevdiklerine zeytinyağı ve zeytin ürünleri alabilirler.

Nerelerde Konaklanabilir?

Urla’da konaklamak isteyenler için çok sayıda otel ve pansiyon alternatifi bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken bütçenize ve kalacağınız yerden neler beklediğinize karar vermek; sonrasında ise iyi bir araştırma yaparak belirdiğiniz yere rezervasyon yaptırmaktadır.

Urla’da Yapılacaklar

  • Dilediğiniz koy ya da plajlardan bir tanesinde deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Güzel ve taze ürünlerle hazırlanmış bir kahvaltıyla güne başlayabilir, günün ilerleyen saatlerinde de ilçenin meşhur katmerinden tadabilirsiniz.
  • Eğer denk gelirseniz Urla pazarını gezebilir ve buradan bol bol alışveriş yapabilirsiniz.
  • Civarda yer alan Barbaros, Gülbahçe ve Bademler gibi köyleri ziyaret edebilirsiniz.
  • Akşam saatlerinde Sanat Sokağı’na gidebilir burada sevdiklerinizle bir akşam kahvesi içebilirsiniz veya hediyelik eşyalar bakabilirsiniz.
Urla Sanat Sokağı

Urla Sanat Sokağı

  • İskele’de kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz.
  • Erken uyanmayı seviyorsanız Güvendik Tepesi’ne gidebilir ve burada güneşin doğuşunu seyredebilirsiniz.
  • Malgaca Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Malgaca pazarı

Malgaca pazarı

  • Özbek Köyü’nde yer alan Yüzyıllık Ağaçları görebilirsiniz.
  • Zamanınız bolsa Çeşme, Karaburun, Güzelbahçe ve Seferihisar gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Urla Hakkında Bazı Bilgiler

  • İzmir şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktadır.
  • İlçenin tarihi ismi Klazomenai’dir.
  • İzmir’in Urla dışındaki ilçeleri Aliağa, Bayındır, Bergama, Bornova, Çeşme, Dikili, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Kınık, Konak, Menemen, Ödemiş, Selçuk, Torbalı, Balçova, Bayraklı, Beydağ, Buca, Çiğli, Foça, Güzelbahçe, Karaburun, Kemalpaşa, Kiraz, Menderes, Narlıdere, Seferihisar ve Tire’dir.
  • Seferihisar’a yaklaşık 20, Çeşme’ye 54, Karaburun’a 70, Foça’ya 124, Güzelbahçe’ye ise 20 kilometre uzaklıktadır.
  • İlçede senenin neredeyse 200 günü hava açık ve güneşlidir.
  • Yaz aylarında burası birçok etkinlik ve festivale ev sahipliği yapmaktadır.
Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın