Ütü Temizleme

Ütü Temizleme

Sık kullanılan ütülerin tabanında zaman içinde ütülenen kumaşlardan kalan artıklar birikebilir ve özellikle beyaz kıyafetlerde leke bırakabilir. Ütü tabanının belirli aralıklarla temizlenmesi gerekebilir. Ayrıca ütünün buhar sisteminde yer alan su kanalları kireçlenmeye bağlı olarak tıkanabilir. Kireçlenen ve tabanı kirlenen ütünüzü nasıl temizleyebileceğiniz hakkında pratik bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Öncelikle bir kazaya mahal vermemek için ütüyü fişten çekin. Ütü sıcaksa iyice soğumasını bekleyin. Ütü temizleme için kullanacağınız ilk malzeme eski bir havlu olacaktır. Havluyu ılık suyla ıslatarak ütü tabanına yapışmış kumaş ve iplik parçalarını silin. Çok sıcak veya çok sıcak su kullanmayın ve lekeleri kazımaya çalışmayın. Lekeler kaybolana kadar hafif bastırarak silin. Ütünün metal kısmının kenarlarını da aynı şekilde temizleyin. Havlu kirlendikçe tekrar ılık suya sokup temiz bir yüzeyini kullanın.

Ütü tabanını temizleme için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise tuzlu temizlemedir. Yine eski bir havlu ya da pamuklu kumaştan bir t-shirt’ü ütü masası üzerine yerleştirin. Kumaşın üstüne yaklaşık bir çorba kaşığı kadar tuz serpin. Ütünüzü en yüksek sıcaklığa ayarlayın ve buhar özelliğini kapatın. Ütü iyice ısındıktan sonra tuzlu yüzeyi ütülemeye başlayın. Bu yöntemle ütü altında biriken kirler tuza yapışacaktır.

Sudaki kireç yüzünden kullandıkça zaman içinde tıkanan buhar kanallarını da basitçe açabilirsiniz. Kulaç çubuğu ya da bir kürdan ile ütü tabanında bulunan buhar deliklerini temizleyebilirsiniz. Ütüyü fişten çekip tamamen soğumasını bekledikten sonra içerisinde çok az bulaşık deterjanı bulunan ılık bir suya pamuklu kulak temizleme çubuklarını batırın ve delikleri tek tek temizlemeye başlayın. Temizleme işlemi bittikten ve ütü tabanı tamamen kuruduktan sonra ütüye bir bardak içme suyu koyun ve fişe takın. Sıcaklık seviyesini maksimuma getirin ve buharı açıp ütü dik konumdayken koyduğunuz içme suyunun buhar kanallarından çıkmasını bekleyin. Su buhar olarak kanallardan çıktıktan sonra ütünüzü fişten çekin ve soğumasını bekleyin. Bu kadar basit!

İnternette kireçlenen ütü kanallarını temizlemek için verilen su ve sirke karışımını kullanmayın. Su ve sirke karışımı buhar kanallarında tortu birikimine yol açabilmektedir.

Ütü Kireci Nasıl Temizlenir?

Ütü yapmak çok zaman alsa da, zahmetli olsa da çoğunlukla keyifli olduğu söylenen bir iştir. Evlerimizde, en sık kullanılan elektrikli ev aletlerinden biri olan ütü, pratikliğiyle hayatımızı kolaylaştırır. Ta ki kireçlenme başlayana kadar… Uzun sürelerle kullanımı, kireçli sular ve düzenli bakımının ihmal edilmesiyle ütüler kireçlenebilir. Endişelenmeye gerek yok, oldukça normaldir. Sadece temizlemenin doğru formülünü bilmek yeterlidir.

Ütü Temizliğinin Püf Noktaları

Musluk sularındaki yoğun kireç, ütülerde kireçlenmeye sebep olur. Tabanı kireçlenmiş bir ütünün hem çalışma verimi düşer hem de gereksiz yere elektrik yakar. Çünkü daha hızlı yapacağı bir işlemin süresi artacak, yavaşlayacaktır. Üstelik giysilerinize verdiği zarar da cabası. Hal böyleyken, ütünüzü belirli aralıklarla temizlemeli, kireçlenmiş olan tabanı düzenli şekilde temizlemelisiniz.

Aşağıda ütüde kireçlenme sorunu ile başa çıkmanın etkili ve pratik yollarını yazdık.

Kulak Temizleme Çubukları

Ütünün kireçlenen tabanını temizlerken kulak temizleme çubuklarından rahatlıkla yardım alabilirsiniz. Ütü tamamen soğumuş durumdayken, ılık bir suya birkaç damla bulaşık deterjanı damlatınız. Karıştırdıktan sonra içine kulak temizleme çubuğu batırıp ütünün buhar deliklerini temizleyiniz. Daha sonra ütünün su haznesini doldurup, ütünüzün su buharı püskürtmesini bekleyin. Daha sonra ütüyü fişten çekerek, soğutun. Artık ütünüz temizlenmiş olacaktır.

Yukarıda yazılan işlemi beyaz sirke ya da sirke ruhu ile de yapabilirsiniz. Elbette, sirke kalıntılarını tamamen temizleyerek işlemi bitirmeniz halinde. Bu arada kürdan da buhar deliklerini temizlemede oldukça faydalıdır. Temizleme bittikten sonra ütüyü denemeden kullanmamanız iyi olacaktır. Kullanmadığınız bir kumaşın üzerinde test yaparak, bir sorun olup olmadığını görmelisiniz.

Beyaz Sirke

Beyaz sirkenin temizlik dünyasında ünü büyük. İyi gelmediği yüzey, kumaş, eşya yok. Ancak her ne kadar doğal ve sağlıklı bir temizleyici olsa da beyaz sirkeyi, kullanımından sonra kalıntı ve koku bırakmaması için iyi durulamak gerekmektedir.

Öncelikle ütünüzün su koyma haznesini bir miktar su ve aynı oranda beyaz sirke ile doldurun. Ütünüzün en yüksek sıcaklık seviyesine getirin ve ütü iyice ısındıktan sonra buhar verin. Birkaç dakika bu şekilde devam etmelisiniz. Daha sonra ütünüzü fişten çekin ve soğuyana kadar bekleyin. Son aşamada, içerideki tüm suyu – sirkeyi dökün. Temiz su ile içerde kalan tüm sirke kalıntılarını arındırın.

Sirke Ruhu

% 10 oranında asit asetik içerek sirke ruhu, geçmişten günümüze en sık kullanılan doğal temizleyicilerden biridir. Hemen hemen her alanda kullanılabilen sirke ruhunun, ütülerdeki kireç sorununa da olumlu etkisi vardır.

Su ile karıştırılan sirke ruhunu ütünün su koyma haznesine dökün. Ütünün ısınmasını bekleyin. Temiz bir beze ya da pamuğa karışımdan damlatın. Kireçli alanın üzerine sürün. Siz sürdükçe bezin üzerine biriken kirleri göreceksiniz. Bir süre sonra, fişi çekin ve ılımaya başlayan ütünün üzerinde işleme devam edin. Ütü tamamen soğuduğunda, temiz bir su ile ütünüzü mutlaka durulayın.

Uyarı: Sirke ruhu kullanırken mutlaka ortamı havalandırmalı, sirke ruhunun yoğun kokusuna maruz kalmamalısınız. Sirke ruhunu solumak, solunum yollarında ve gözlerde yakıcı bir etki bırakacaktır.

Limon Tozu

Sitrik asit hemen hemen her ev işinde kullanılan, halk arasındaki adıyla ‘limon tozu’ olarak bilinen organik bir bileşiktir. Kireçlenmede akla ilk gelen temizleme yöntemlerindendir. Limon tozunu suyla karıştırarak kaynatın. Eğer çaydanlıkta kaynatırsanız, içerisindeki kireçler de temizlenmiş olacaktır. Kaynayan suyu ütünüzün su koyma haznesine doldurun. Aynı işlemi limon tozunu eriterek de yapabilirsiniz. Ütünüzü çalıştırın ve buhar düğmesine basın. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin. Limon tozu yüzeydeki tüm kireci söküp atacak, ütünüzü yeniden tertemiz yapacaktır. İşlem bittikten sonra ütü soğumaya bırakılır ve sonra iyice durulanır. Durulama aşamasında çalkalanırsa daha iyi sonuç verecektir.

Karbonat

Bilinen en doğal ve pratik temizleme malzemesi karbonat, ütü temizliğinde de elbette faydalıdır. Sodyum bikarbonat olarak bilinen bu mucizevi temizleyici, sirkeyle beraber kireçli bölgelere uygulanabilir. Ütünün tabanında oluşan yoğun kireçlenme için, sirke ve karbonata batırılmış temiz bir bez işe yarayacaktır. Bezle, ütünün kireçli kısımları dikkatlice silinir. Kireçler, kolaylıkla kaybolacaktır.

Önemli Notlar

Ütüler hassas ev aletleridir. Su ile temasta olan tüm diğer aletler gibi onlar da kolayca kireçlenir. Bu konuda alınabilecek tek önlem, ütüler için kullandığımız suları titizlikle seçmek. Marketle satılan ütü suları ya da içme sularımız, kireçlenme sorununun önüne geçecektir. Bunun dışında ütüler için özel üretilmiş olan teflon altlıklar mevcuttur. Bu altlıkları ütünün tabanında kullanmak hem ütüyü koruyacak hem de kumaşa gelebilecek zararları engelleyecektir.

Son olarak, ütülerin kullanımından sonra içlerindeki suların mutlaka boşaltılması gerekir. Bu basit alışkanlık, ütülerin kullanım ömrünü uzatacak ve daha da önemlisi kireçlenme riskini ortadan kaldıracaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın