Vitiligo Tedavisi

Vitiligo Tedavisi

Vitiligo hastalığı sırasında ağız, burun, üreme organlarının bulunduğu bölgeler ve bazı durumlarda gözlerde belli bazı deri hücreleri ve dokular zarar görmektedir. Vitiligo tedavisi yazısında bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Ciltteki melanocytes hücrelerinin ve mucous membranes dokularının zarar görmesi neticesinde cilt üzerinde beyaz bölgeler oluşmaktadır. Vitiligo vucudun belli bölgelerinde daha sık görülmekle birlikte her alanda ortaya çıkabilmektedir. Oldukça yaygın bir cilt hastalığı olan vitiligo belirli bir etnik köken, cilt tipi ve kadın erkek ayrımı olmadan herkeste görülebilmektedir.

Vitiligo herhangi bir yaş döneminde ve kadın erkek herkeste görülebilmektedir. Beyaz lekeler vücudun her kesiminde oluşabilmekle birlikte vitiligo’nun özellikle tenin açıkta kalan bölümlerinde daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Ciltte beyaz lekeler şeklinde kendini gösteren vitiligo cilt rengine bağlı olmadan her tonda ciltte ortaya çıkmaktadır. Kalıtımsal olup olmadığı konusunda herhangi bir bilimsel kanıt olmamasına karşın vitiligo hastalığı yaşayanların 5’te birinin ailesinde vitiligo sorunu yaşayan en az bir kişi daha olduğu belirlenmiştir.

Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar neticesinde oluşan vitiligo sorunu yaşayanlar genellikle tiroit bezlerinin doğru çalışıp çalışmadığını belirlemek için bazı testlere girmektedir. Bağışıklık sistemi üzerinde etkili diğer rahatsızlıklar hakkında detaylı bilgi almak için doktorunuza başvurabilirsiniz.

İltihaplı bir hastalık olmayan vitiligo yüz gibi göz önünde olan bölgelerde görüldüğünde hastalarda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Koyu renkli tenlerde belirlenmesi daha kolay olan vitiligo bazı insanlarda daha kolay yayılmakla birlikte bazen sadece tek bölgede başka bir alana yayılmadan yıllarca kalabilir. Vitiligo için özel bir tedavi yöntemi uygulanmadan ortadan kaybolması oldukça nadir bir durumdur.

Saç derisi üzerinde sıkça görülen vitiligo uzun süre tedavi edilmezse saçların bölge bölge dökülmesine yol açabilir. Erkeklerde sakal bölgesinde bölgesel açılmalar görülebilmektedir.

Vitiligo tedavisi alanında yapılan çalışmalar sonucunda bazı yöntemler bulunmakla birlikte her hastalarda aynı olumlu sonuç alınamamaktadır. Tüm vitiligo tedavi yöntemleri hastalığının tamamen geçirilmesinden ziyade beyaz lekelerin görünümlerini azaltmaya yaramaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %2’sini etkileyen vitiligo hastalığının kesin bir tedavisinin olmaması oldukça şaşırtıcıdır. Hastalığın oluşması için herhangi bir yaş aralığı belirlenmemekle birlikte genellikle 25 yaş altı hastalarda görülmektedir.

Vitiligo Tedavisi Yöntemleri

Vitiligo tedavisi için bazı kozmetik yöntemler ve kozmetik cerrahi uygulamaları ile beyaz lekelerin yayılmasını durdurmak ve ten tonunu eşitlemek için bazı bitkisel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin doğru olarak çalışmaması neticesinde yaşanan vitiligo için bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler, karaciğer ve böbrekleri temizleyen doğal antioksidanlar, sindirim sistemini düzenleyen bitkiler vitiligo’nun yayılmasının önüne geçebilmektedir.

Vitiligo tedavisi için bitkisel önlemlerin yanı sıra ışık terapisi, doku nakilleri, steroid kremleri farklı yöntemlerde kullanılmaktadır. Vitiligo tedavisi için %100 başarı sağlanan bir yöntem olmamakla birlikte ışık terapisi özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık kullanılan yöntem olarak dikkat çekmektedir. Tabii tüm bu tedavi yöntemlerinin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler hakkındaki bilgileri doktorunuzdan alabilir ve tedaviyi uygulamaya bu yan etkileri öğrendikten sonra karar verebilirsiniz.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın