Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri

Yemekten Sonra Şişkinlik Nedenleri

Yemekten sonra şişkinlik genellikle fazla yemek yemekten, gaz yapan gıdaları tüketmekten ve vücudun fazla su tutmasından oluşur. Her 3 durumda da yemekten sonra yaşanan şişkinlik rahatsız edici olabilir. Hangi gıdaların şişkinliğe yol açtığını bulabilmek için yediklerinizin bir listesini hazırlamak işinize yarayabilir. Eğer şişkinlik sadece yemeklerden sonra yaşanmıyorsa ya da beslenmenize özen göstermenize rağmen şişlik devam ediyorsa altında yatan başka bir rahatsızlık olabilir. Bu durumda en garanti yol bir doktora görünmektir.

Sodyum: Aşırı sodyum alımı vücudunuzun daha fazla su tutması ve şişkinlik hissetmenize neden olabilir. Özellikle fast food ürünlerinde fazlaca bulunan sodyumu azaltmanız ve işlenmiş gıdaları tüketmemeniz durumunda şişliğiniz azalabilir. Ayrıca evinize konserve gıdalar alıyorsanız kutunun üstünde yazan sodyum oranlarını kontrol edin. Günlük tavsiye edilen sodyum tüketimi 15000 mg ve altıdır. Yemekleri hazırlarken tuz kullanmak yerine karabiber ya da diğer baharatları kullanmaya çalışın.

Glüten: Yemeklerden sonra şişkinlik aynı zamanda çölyak hastalığı veya glüten intoleransı bir belirtisi olabilir. Glüten buğday, arpa, çavdar, yulafla hazırlanmış işlenmiş gıdalarda bulunabilir. Eğer ekmek, makarna, pizza, hamburger, kraker, kahvaltılık gevrekler yedikten sonra şişliğiniz artıyorsa sorumlu glüten olabilir. Çölyak hastalığının diğer belirtileri arasında çok kuru cilt, ishal, kabızlık, karın ağrısı, kilo kaybı ve halsizlik sayılabilir. Ayrıca glüten intoleransı da baş ağrısı ve eklem ağrısına neden olabilir.

Fermente Karbonhidratlar: Sindirim sisteminde bakteriler tarafından fermente edilen karbonhidrat türleri şişliğe neden olabilmektedir. Örneğin laktoz içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar ya da çavdar, soğan, sarımsak, Brüksel lahanası, armut, elma ve tatlı patates gibi fruktan içeren gıdalar yemeklerden sonra midenizi şişirebilir.

Gıda Kimyasalları: Gıdaların daha uzun ömürlü olabilmesi için kullanılan gıda kimyasalları, renklendiriciler, katkı maddeleri ve bazı gıdaların içinde doğal bulunan bileşenler hassas bir sindirim sistemi ve mide yapısı olan kişilerde şişlik yaratabilir. İşlenmiş et ürünleri, şarküteri, peynir, şarap, çikolata, bazı meyve ve sebzeler bu tip gıdalar arasında sayılabilir.

Yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik çok karşılaşılan bir durumdur ve özellikle ülkemiz mutfağında hazırlanan yemeklerde kullanılan tuz ve yağ bu rahatsızlığa pek iyi gelmez. Ancak Kanada’da yapılan bir araştırma bunun sadece bize özgü bir durum olmadığını ortaya koyuyor.

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Katılımcıların %75’i yemeklerden sonra şişkinlik yaşıyormuş
  • %13’ü geride kalan 3 ay içinde şişlik yüzünden en az 1 gün okula ya da işe gidememiş
  • %29’u şişkinliğin daha az performansla çalışmalarına neden olduğunu belirtmiş
  • %80’i tedavi için doktora başvurmuş

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın