Yenibahar Faydaları ve Kullanım Alanları

Yenibahar Faydaları ve Kullanım Alanları

Yenibahar (Jamaika biberi, pimento ve pimenta olarak da bilinir) faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sistemi sorunları ve romatizma kaynaklı ağrıları hafifletme sayılabilir. Yenibahar baharat şeklinde ve bitkinin özünden üretilen yağ şeklinde bulunabilir.

Güney ve Orta Amerika ormanlarında bulunan yaprak dökmeyen bir ağaç olan yenibaharın İngilizce adı olan Allspice (tüm baharatlar) tarçın, Hindistan cevizi, zencefil ve karanfil gibi baharatların kokusunu bir arada içermesinden gelmektedir. Sindirimi iyileştirme ve ağrıları azaltma dışında kan dolaşımını hızlandırma ve hastalığa neden olan patojenlerle mücadelede etkili bir doğal ürün olarak kullanılmaktadır.

Yenibaharın Sindirime Faydaları

Yenibahar iyi bir gaz gidericidir ve sindirim sorunları neticesinde oluşan kusma, mide bulantısı ve ishal tedavisinde kullanılabilir. Hoş bir kokusu olan yenibahar ayrıca mide kramplarını azaltmak ve tüm sindirim sisteminin daha iyi çalışması için kullanılmaktadır. Bu faydaları yenibaharın uzun yıllardır tedaviye destek amaçlı kullanılmasını sağlamakla birlikte yeterli sayıda bilimsel çalışma tarafından bu yararlar kanıtlanmamıştır.

Yenibaharın Ağrıyı Azaltmada Etkisi

Banyo sonrası özellikle eklem ağrısı bulunan bölgelere yenibahar yağı sürüldüğünde bitkinin anestezi etkisi ile ağrılarda azalma görülebilir. 2010 yılında yayınlanan Fitoterapi Araştırması yenibaharın sinir sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle yaşanan ağrıları hafiflettiği yönünde sonuçlar yayınladı. Ancak fareler üzerinde yapılan bu çalışmayı destekleyecek başka bir klinik araştırma sonucu bulunmamakta.

Yenibaharın Antiseptik Özelliği

Antiseptik, anestetik, analjezik ve antioksidan özellikleri bulunan yenibahar vücutta pek çok hastalığa neden olabilen serbest radikallere karşı korunma sağlar. Yenibahar geleneksel olarak ciltte bakteri ya da mantar enfeksiyonları nedeniyle meydana gelen yaraların tedavisinde, kuru öksürük, nezle, bronşit ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır.

Kaynaklar

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın