Yerden Isıtma Sistemlerinin Dezavantajları

Yerden Isıtma Sistemlerinin Dezavantajları

Ülkemizde 1980 yılından sonra uygulama fırsatı bulduğumuz yerden ısıtma sistemleri, sıcaklığın yatak ve dikey yönde homojen bir şekilde dağılmasına imkân vermektedir. Zeminden ısıtma sağlayan bu yöntem, günümüzde yaygın şekilde kullanılan ısıtma yöntemlerinden biridir.

Yerden ısıtmada; zemin betonundaki borulardan alınan ısı tüm zemine eşit şekilde dağılarak, iç mekânın sıcaklığını artırır. Böylece içeride yaşayan insanların ayakları zeminle temas ettiğinde, sıcaklığı tabandan alabilirler. Bu sistemin kurulması, evin inşa halinde, zemin döşemelerinin altından borular / kablolar geçirerek gerçekleştirilir.

Bu yöntemin sağladığı çeşitli faydalar vardır: Enerji tasarrufu, her yerin aynı seviyede ısıtılması ya da görsel açıdan sağladığı avantaj sebebiyle iç mekânda rahatça dekor yapılabilme özgürlüğü gibi… Elbette, olumlu özelliklerinin yanı sıra, yerden ısıtma sistemlerinin de birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Isıtma sistemlerini incelerken, hem artıları hem de eksilerini göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Yerden Isıtma Sisteminde Hangi Tür Dezavantajlar Yaşanır?

Hızlı Isıtma Sağlayamıyor

Bu sistemde bulunan olumsuz özelliklerin başında ‘ısıtma süresi’ geliyor. Isıtma mekanizmasının tepkime zamanı bir anda gerçekleşmediği için, yerden ısıtma sistemini tercih edenler mutlaka tedbirli olmalıdır. Önceden plan yaparak, evi ne zaman ısıtacağını belirlemeli ve ona göre hareket etmelidir. Yerden ısıtma sistemlerinde, ahşap zeminin ısınması 45 dakikayı bulurken; beton zeminin ısınması ise yaklaşık 3 saati bulabilir. Eğer önlem alınmazsa ve ev zamanında ısıtılmazsa, soğuk günlerde evin sıcak olması için uzun süre beklemek gerekecektir.

Yerden ısıtmalı evlerde, aslında sistemin hiç kapatılmaması; düşük ayarda ve sürekli çalışması önerilir. Böylece havanın çok soğuduğu günlerde, evin tamamen ısınmasını saatlerce beklemek zorunda kalmazsınız.

Bakteri Oluşumu

Yerden ısıtma sistemlerinin çalışma prensibine göre, sıcaklık en fazla 55 ya da 60 dereceye kadar yükselebilir. Aslında bu özellik, sistemin enerji tasarrufu sağlaması açısından, örnek gösterilen olumlu yanlarından biridir. Daha yüksek dereceye ihtiyaç duymadığı için elbette tasarruf sağladığı bilinir. Ancak başka bir yandan, 50 derece bakterilerin oluşumu için ideal bir ortam sağlamaktadır. Yerden ısıtma sisteminde gelişen boru tıkanıklıkları nedeniyle, boruların içerisinde çamur görüntüsünde bir takım kirler oluşur. Bu kir sandığımız oluşumlar aslında bakteri kolonisidir. Yerden ısıtma sisteminde oluşan 50 derecelik ısı nedeniyle, bakterilerin üremesi kaçınılmazdır.

Ve bakteri oluşumu ancak düzenli aralıklarla yapılan yerden ısıtma tesisat temizliği sayesinde önlenebilir. Eğer temizlik ihmal edilirse, oluşan kirler boruların çeperlerine tamamen yapışabilir. Bu şekilde boru çeperleri tamamen tıkanırsa, yerden ısıtma sisteminin tümüyle değişmesi gerekir. Başlangıçta, sistem kurulduğunda ilk 4 ve 5 senede bakteri oluşumu çok hızlı yayılmaz. Bu nedenle sistem sorunsuz çalışabilir.

Özetlersek, yerden ısıtma sisteminde en geç 2 senedir bir boruların bakımı yapılmazsa, ısının verimi düşebilir. Ayrıca uzun vadede tüm sistemin değişmesi gerekebilir.

Mobilyalarda Hasar Bırakabilir

Yerden ısıtma sistemleri eğer önlem alınmazsa, odada bulunan mobilyalara zarar verebilir. Zeminle temasta olan tüm eşyalar, soğuk havanın sürdüğü aylarda, ısıya maruz kalırlar. Bu da mobilyaların taban bölümlerine ya da iç parçalarına ciddi hasar bırakabilir. Bu nedenle eğer mobilyaların özelliği ısıdan olumsuz etkilenecek türdeyse, mutlaka zemine direkt temasını engellemeli; eşyaların altında tampon bir bölüm oluşturarak, onları korumalıyız.

Zaten sistemin kurulduğu odada, eşya – halı ya da kilimlerin az bulunması tavsiye edilir. Bunun nedeni, eşyaların zeminle teması halinde ısı yayılımını engellemesidir. Bu da yerden ısıtma sisteminin sağladığı ‘rahat dekor yapabilme’ özelliğini olumsuz yönde etkileyerek, hanesine ‘dezavantaj’ olarak eklenmektedir. Bu tıpkı bir radyatörün üzerine atılmış örtü gibi, ısının verimini düşürmektedir. Yerden ısıtma sisteminde zemin ne kadar boş olursa, verim de o derece artmaktadır.

Sağlığımıza Olumsuz Etkileri

Yapılan çalışmalar, yerden ısıtma sistemlerinin astım ya da solunum yolları ile ilgili hastalıkları tetikleyebileceğini gösteriyor. Eğer dikkat edilmezse, zeminde oluşan toz ya da benzeri maddeleri evin içerisinde havaya kaldırarak, sağlığımızı kötü yönde etkileyebileceği söyleniyor. Bu durum hem toz alerjisi olanlar hem de herhangi bir alerji sorunu yaşamayan kişiler için tehlikeli olabilir, deniyor.

Yerden ısıtma sisteminin sağlığımızda yol açabileceği söylenen bir diğer hastalık ise ayaklarda ‘varis’ oluşumudur. Bunun nedeni, ayakların sürekli sıcağa maruz kalması olarak açıklanmaktadır. Yine de yerden ısıtmanın, ayaklarda varis oluşumunun (ve diğer hastalıklar) direkt sorumlusu olarak gösterildiği kesin bir kaynak bulunmamaktadır.

Tamirat ve Bakımı Zor

Yerden ısıtma sisteminde yaşanan sorunlarda, boruların zemini kaplaması nedeniyle, tüm döşemelerin kaldırılması gerekebilir. Ayrıca yerden ısıtmanın bakımı diğer sistemlere göre daha sık yapılmalıdır. Yerden ısıtma sisteminin temizliğinde profesyonel ekiplerden yardım alınır. Yıkama işlemi yalnızca boruları bakterilerden arındırmak içindir. Ek olarak kireçlenmeyi de düzenli aralıklarla temizlemek gerekmektedir. Bunun için de çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Aksi takdirde bakımı ihmal edilen sistem, yeni baştan değiştirilmek zorundadır.

Eğer sistemde bir su kaçağı ya da tesisatla ilgili bir problem varsa, tamirat hem masraflı olur hem de oldukça zaman alabilir. Üstelik bu aşamada işini bilen bir uzmandan yardım alınmazsa, arıza tespiti de yanlış yapılırsa, iş daha da uzayacaktır.

Fiyat Aralığı

Yerden ısıtma sistemleri diğerlerine göre çok daha pahalıdır. Kurulum ücreti oldukça yüksek fiyat aralığında olan sistemin, yıllar içinde doğru kullanıldığı sürece, uzun vadede daha ekonomik olduğu söylenebilir. Ancak başlangıçta, diğerlerine göre daha yüksek fiyatlarda kurulması nedeniyle bütçeyi zorlayabilir.

Ek Olarak…

Yerden ısıtma sistemi doğru uygulandığında, kişilerin yaşamını daha konforlu bir hale getirerek, verimli bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, ısı yalıtımı kalitesiz olan bir binada, eğer yerden ısıtma sistemi kurulduysa, dezavantajlardan bahsetmek mümkündür. Isı yalıtımı kötü olduğu için, sıcaklık 80 derecede sabitlenirse; bu hem faturayı kabartır hem de birtakım sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Yerden ısıtma sistemlerinde amaçlanan, ısıyı 50 – 60 derece arasında sabitleyerek, enerji tasarrufu sağlamak ve kişilere sağlıklı – keyifli bir ortam sunmaktır.

Özetlersek; yerden ısıtma sistemini tercih etmeden önce, binanıza uygun olup olmadığını araştırmakta fayda var

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın