Yorgunluk İçin Bitkisel Tedavi Önerileri

Yorgunluk İçin Bitkisel Tedavi Önerileri

Özellikle hızlı şehir hayatının temposunda herkes zaman zaman yorgunluk, halsizlik yaşayabilir ve bu oldukça normaldir. Ancak yorgunluk ve halsizlik hali sürekli olarak nedensiz tekrarlayan bir duruma dönüşürse altında başka bir sağlık sorunu olabileceği için bir doktor kontrolüne gitmek gerekebilir. İş hayatından ve yoğun çalışma temposundan kaynaklanan yorgunluk için bitkisel tedavi reçetelerini kullanarak enerjinizi bir kaç basamak yukarı taşıyabilirsiniz.

Sibirya Ginsengi: Sibirya bölgesinde doğal bir çalı olarak yetişen Sibirya ginsengi bağışıklık sistemini güçlendiren, hormonal dengeyi sağlayan ve stresi azaltarak rahatlatan bir etkiye sahiptir. Zihinsel yorgunluk ve fiziksel halsizlik için bitkinin kökünden hazırlanan çay içilebilir. Kapsül ve tentür formunda da bulunabilir. Çok fazla tüketimi uyarıcı etki yaratabilir ve göğüs bölgesinde hassasiyete yol açabilir.

Biberiye: Latince adı “Rosemarinus officinalis” olan Akdeniz bölgesine özgü biberiye sinirleri yatıştırma ve kan dolaşımını hızlandırma gibi özellikleri ile yorgunluğun etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Eğer yorgunluğunuz sindirim sistemi sorunları nedeniyle uykunuzun bölünmesi nedeniyle oluşuyorsa bu sorunlar için de biberiye bitkisini kullanabilirsiniz. Biberiye özüyle harici olarak yapacağınız masaj kas ağrılarını alır ve vücudu rahatlatır. Biberiye yağı ve özünün ağız yoluyla alınması tavsiye edilmez, ağız tüketmek için bitkiden hazırladınız çayı içebilirsiniz. Gebelik veya emzirme dönemindeki kadınların kullanması sakıncalı olabilir. Yüksek tansiyon hastalarının, ülser ya da bağırsak hastalığı bulunanalar, kan pıhtılaşma sorunu olanların kullanması tavsiye edilmemektedir.

Meyan Kökü: Odunsu sapları olan ve mor çiçekler açan meyan kökü bitkisi yıl boyunca bulunabilir. Yorgunluk için bitkisel tedavi reçetelerinde ilk sıralarda yer alan bitkinin flavonoidler ve saponinler bakımından zengin olan yapısı geleneksel olarak öksürük, mide ülserleri ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmasını sağlamaktadır. Bazı bitki uzmanları meyankökünü böbreküstü bezlerinde tonik etkisi yaratarak enerjiyi arttırdığını söylemektedir. Metan kökü ürünleri karaciğer veya böbrek hastalığı, şeker hastalığı durumlarında kullanılmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de tüketimi tavsiye edilmeyen bitki tansiyonu yükseltebilir.

Yorgunluk İçin Bitkisel Tedavi: Enerjiyi arttırma özelliği bulunan tüm bitkilere genel olarak “adaptogen” adı verilir. Bu tür bitkiler adrenalin bezlerini uyararak metabolizmayı dengeleyen, stresi azaltan ve vücut fonksiyonlarını etkileyen hormonların salgılanmasını sağlar. Adaptogen bitkiler vücudunuzu dış etkenlere karşı daha korunaklı hale getirirken bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enerjinizi korumanızı sağlar. Ancak bu otlar güçlü kimyasallar içerdiğinden özellikle farklı sağlık sorunu bulunanların, düzenli ilaç kullananların bu tip bitkileri düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce dozaj bilgisi ve tavsiye almak için mutlaka bir uzmana danışması gerekir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın