Yün Yorgan Nasıl Yıkanır?

Yün Yorgan Nasıl Yıkanır?

Eskiden yün yorganlar ve yün battaniyeler daha sık kullanılırdı. Fakat günümüzde yorganlar genellikle, bakımı ve yıkaması daha kolay olan ama yün yorganlar kadar ısıtmayan pamuk ve akrilik elyaftan üretiliyor. Bakımının zor olması sizi yün yorgan almaktan caydırmasın çünkü kaliteli bir yün yorganı çok uzun süre kullanabilirsiniz ve soğuk kış aylarında gerektiği gibi ısınabilirsiniz. Yün yorgan nasıl yıkanır sorusunun cevabına gelince; öncelikle yorganın yıkama talimatlarının yer aldığı etiketini dikkatlice okuyun. En iyi sonuç için burada yazan talimatları izleyin. Yıkama etiketi yoksa yorganınızı küvette, soğuk suyla ve yün için özel olarak üretilen deterjanla yıkayabilirsiniz.

Yün Yorgan ve Yün Battaniye Yıkama

Battaniye veya ceket yünden üretilen tüm tekstil ürünleri için geçerli olan ilk kural, yıkama işleminin soğuk suyla yapılmasıdır. Sıcak su yünlerin topaklanmasına, eğer yünlü bir giysi yıkıyorsanız çekmesine neden olur. Modern çamaşır makinelerinin çoğu hassas ayarda yünlü kumaş yıkama programı ile üretilmektedir ancak bazen makinenin kapasitesi 2 kişilik yün yorgan için yeterli olmayabilir.

Böyle bir durumda küveti soğuk suyla doldurun ve yorganı suya batırıp 1-2 saat bekletin. Daha sonra yünlü kumaşlar için üretilen deterjandan (normal deterjan da kullanabilirsiniz) 1, 1.5 çay bardağı kadarını küvete atıp iyice köpürtün. Yıkama işlemi sırasında yorganı deterjanlı suda çevirebilirsiniz.

Yorganın iyice yıkandıktan sonra küveti boşaltın ve suyla tekrar doldurup iyice durulayın. Eğer deterjan artığı kalırsa alerjiye neden olabilir. Kurutmak için yorganı sermek, suyun tek tarafta toplanması önler ve yorganın eşit olarak kurumasını sağlar. Eğer serecek bir yeriniz yoksa çamaşırlığın üzerine yayabilirsiniz. Yorganı küvetten çıkardığınızda çok fazla sıkmayın, sadece kuruturken suyun damlamaması için fazla suyunu alın. Yorganı yatağa sermeden önce küflenmemesi ve nem kokmaması için yünlerin iyice kuruduğundan emin olun.

Yün Yorganın Saklanması

Eskiden yün yorganlar saklanırken naftalin kullanılırdı ancak yorganı kış için çıkardıktan sonra naftalinlerin kokusu uzun bir zaman gitmezdi. Artık naftalin yerine yorganınızı nemden ve böceklerden korumak için hava geçirmez vakumlu torbaları kullanabilirsiniz. Yorganı düzgün bir şekilde katladıktan sonra torbaya yerleştirin ve torbanın havasını iyice alın.

,

Yün Yorgan Nasıl Yıkanır? İçin 6 Yorum Yapılmış

  1. derya 22 Haziran 2013 #

    Bu şekilde yorganı yıkarsanız keçelenir ve sert olur. Yorgan kılıfından çıkartılır ılık su ile ıslanır suyu duru gelinceye kadar suyu değiştirilir sonra biraz nemli iken elekli bir masanın üzerinde sopa ile çırpılır kurudukdan sonrada yorgancıya götürülüp diktirilir.

    • Nil 07 Temmuz 2014 #

      Sn Derya, hangi aşamada deterjanla yıkanıyor? Benimkiler fena halde kedi çişi kokuyor, söküp yıkayıp yorgancıya diktirsem hijyen olur mu, başka bir şey yapmalı miyim? Gerçekten cevabınız benim için çok önemli. Birde 2 senede bir mı yapıyorsunuz bu yeniden sök yıka diktir işini? Teşekkür ederim.

  2. derya 22 Haziran 2013 #

    Yorgancıya gitmeden elden geçirmek lazım sonra yumuşacık yorganınız hazır.

  3. mine 08 Şubat 2014 #

    Ya benim birkaç tane yorganım tüylenme yaptı kullandıkça sebebi nedir? Yada nasıl temizlenir yüzlerini degiştiriyorum ama tekrar aynı oluyor. Siyah bir şey giyemiyorum bu yüzden.

  4. filiz 14 Eylül 2014 #

    Yün yorgan yıkarken hangi deterjanı kullanmalı. Ve kaç devirde sıkma yapılmalıdır. Ayrıca leke çıkarıcı olarak ne kullanmalıyım.

  5. Zahide 06 Ağustos 2015 #

    Yün yorganlar sabun tozu ile yıkanıp sirkeli suyla durulanır. Asıl bakım yılda en az bir kez güneşlendirmek ve havalandırmak. Eğer üstüne dökülmüş birşey yoksa yazın en sıcak ve rüzgarlı günlerinde ,ön arka döndürerek 1-2 gün güneşlendirin. Gece çiğ yağmasına karşı içeri alınmalı. Yünler güneş gördükçe kabarıyor. Bir de saklarken havadar ve rutubetsiz yer seçilmeli, baza altı havasız ortam, uygun değil.

Bir cevap yazın